PEP MOŽE DO TITULE

Bayern je opravdano prvi favorit Lige prvaka; ovo su razlozi!

16.02.2015 u 14:31

Bionic
Reading

Nakon lošeg početka proljetnog dijela sezone, Bayern je nagovijestio dobru formu pobjedom protiv HSV-a 8:0. Prije početka osmine finala Lige prvaka, kladionice su ih postavile kao prvog favorita Lige prvaka. Naš analitičar s portala Tribina.hr daje šest razloga zašto je to opravdano

Prošle godine, sve je izgledalo idilično za Bavarce, sve do polufinala Lige prvaka, kada su gotovo pa osramoćeni protiv Real Madrida s ukupnih 0:4. Posebno je bolan bio poraz kod kuće 0:3, a iako su ove sezone krenuli nesigurno u proljetni dio prvenstva, Pep Guardiola neće ponoviti greške iz prošlosti.

Ovo je šest razloga zašto se Nijemci imaju pravo smatrati favoritima ovogodišnje Lige prvaka, te zašto bi na kraju mogli podići titulu koju su osvojili prije dvije godine…

1. Potpuno spreman Franck Ribery
Iako je Bayern izgledao izvanredno u pojedinim trenucima ove sezone, velika je razlika kada imaju ili su bez Francka Riberya na lijevom krilu. Ribery je jedan od najboljih igrača koji su nosili Bayernov dres, iako nije puno igrao tijekom ove sezone, trebao bi biti potpuno spreman za Šahtar i ostale utakmice.

2. Golgeterski rekord Lewandowskog
Poljak je u samo 34 utakmice Lige prvaka skupio 19 golova i 11 asistencija igrajući za Borussiju Dortmund i Bayern. Kako smo vidjeli kroz igre u Borussiji zna kako zabiti top ekipama u Europi i zasigurno će biti jedna od ključnih figura na putu do osvajanja Lige prvaka.

3. Guardiola je naučio iz svojih pogrešaka
Ključ uspjeha će sigurno biti Pepova sposobnost da postavi pobjedničku taktiku protiv drugih top ekipa. Prošle godine je na želju igrača složio napadačku taktiku protiv Real Madrida. Ove godine si neće dopustiti tako nešto i biti će lukaviji, moguće i uspješniji.

4. Bayern je jači nego prošle sezone
Guardiola je u ljetnom prijelaznom roku pojačao ionako već jaku momčad. Lewandowski je zamijenio Mandžukića, Alonso Kroosa, a dubinu daju i talenti poput Juana Bernata i Sebastiana Rodea. Ekipa ima više kvalitetnih igrača u kadru, te se općenito može smatrati snažnijom nego je bila prošle sezone.

5. Bayern ima iskustva kako doći do finala
Osim Manchester Uniteda i Barcelone, nema momčadi u europskom nogometu koja je više puta bila u finalu Lige prvaka u posljednjih 10 godina od Bayerna. Tu je Bayern u blagoj prednosti naspram drugih konkurenata. Bavarci jednostavno znaju sve o putu prema vrhu, a to bi im iskustvo moralo biti od pomoći.

6. Nijemci nemaju 'ligašku smetnju'
Dok se ostali konkurenti moraju boriti u domaćim prvenstvima za prvo mjesto, Bayern tu ima puno manje briga, osim ako im forma drastično padne, što ipak nije realno. To će im dati puno prostora za rotacije i svježe noge na oba fronta, u Europi i domaćim natjecanjima, što se u prošlosti često znalo pokazati kao ključna razlika između pobjede i poraza u završnom dijelu Lige prvaka.