UNATOČ NIZU I DOMINACIJI

Modrićev Real nije super-momčad, a evo i zašto!

31.12.2014 u 07:10

Bionic
Reading

Real Madrid, potpuno očekivano, na našem je portalu Tribina.hr završio godinu kao najjača momčad svijeta, ispred Bayerna i Chelsea. No, iako trenutačno djeluju tako oni su daleko od toga da bi bili neranjivi. A zašto nisu, objašnjava naš analitičar

Kao i u prvom mandatu nakon odlaska Mourinha, Perez je krenuo s Ancelottijem u stvaranje novih Galacticosa. Početak sezone je Real imao dosta problema s obrambenim zadatcima. U veznom redu koji je stvarao pritisak na protivnika otvaralo se dosta rupa i Real je primao dosta lagano golove od ne baš toliko kvalitetnih protivnika. U tom trenutku se činilo da će kritičari koji su rekli kako će se teško funkcionirati s tako ofenzivnom postavom biti u pravu.

Sada to izgleda dosta drugačije. Real se potpuno uigrao i više ne ostavlja tako jednostavno prostor suparničkim igračima kao što je to bilo u početku sezone i rezultat se vidi. Nakon 23 pobjede u nizu čini se kako je Perez konačno ispunio san i s Ancelottijem napravio momčad koja je stvarno nadmoćna, ali istina malo drugačija. Real se u ovoj sezoni može usporediti s Bayernom od prošle. U španjolskoj ligi samo je nekoliko klubova koji mogu ugroziti Real i Barcelonu kada su u top formi kao što je to Real sada. Real je s Atleticom na samom startu sezone ostao 2 puta poražen i izvukao jedan remi, Villarreal je pobijeđen dosta sretno, a jedina prava pobjeda u ligi može se reći da je protiv Barcelone, ali to treba staviti također pod upitnik.

Ne zato što Real nije zasluženo pobijedio nego zato jer Barcelona nije bila prava. Suarez se tek vratio, a Lusi Enrique je imao sve samo ne uigranu ekipu. Od preostalih koji su mogli nauditi Realu tu su bili Liverpool koji se ove sezone pokazao jako lošim, i Basel, koji ipak nije dovoljno kvalitetna ekipa. Kada se uzme u obzir da se u ligi još nisu odigrane utakmice sa Sevillom i Valenciom koje bi mogle nešto napraviti protiv Galacticosa dolazi se do zaključka kako Real nije baš imao neke jake suparnike, a visok tempo igre i velike pobjede protiv ipak slabijih momčadi koje to nisu mogle pratiti doveli su Real do situacije da izgleda nepobjedivo... Ali nije li tako prošle godine izgledao Bayern?

Real se još uvijek mora dokazati u ostatku sezone i potvrditi formu. U La ligi imaju veliku šansu obraniti naslov zato što je jako malo klubova koji mogu konkurirati, a Barcelona je u zaostatku i nije u nekoj formi. Liga prvaka je nešto sasvim drugo i biti će veliki test za Ancelottijevu momčad jer tamo je dosta ekipa koje se neće uplašiti visokog ritma kojeg je Real zbog kvalitetnih veznih igrača i dugačke klupe sposoban nametati svaku utakmicu.

Bayern kao prvi kandidat

Kako sada stvari stoje Bayern je glavni kandidat koji bi mogao ugroziti Real. Kao i Galacticosi prvi dio sezone su prošli dosta lagano, napravili prednost u ligi i bez problema prošli skupinu kao vodeća momčad. Ono što Real odvaja od Bayerna je upravo taj pritisak i razbijanje protivnika do kraja, što ne znači da su nešto jači. Osim Bayerna, kao glavni kandidati tu su još Chelsea koji i nije toliko napadački impresivan, ali ima jako kvalitetnu momčad i Mourinha koji jako dobro poznaje Real. Treći kandidat je Barcelona koja bez obzira na to što se sada još traži sigurno može zaprijetiti Realu kada se uigra.


Ekipa koja misli stati na kraj Realu morat će to napraviti u sredini. Glavna stvar je da se ne dopusti visok ritam. Barcelona se u El Clasicu pokušala nadigravati i u napadačkom nogometu je nadigrana. Realu odgovara jurnjava jer su mladi i puni snage. Način da ih se zaustavi je upravo da se uspori igra i onda momčad koja je dovoljno kvalitetna sigurno ima šanse protiv Reala.

Što više ekipa koja igra protiv Reala bude imala loptu kod sebe šanse su joj veće jer Real iako se posložio, nisu puno razmišljali o tome da bi lopta bila kod suparnika, već je sve orijentirano na njihov napad i diktiranje tempa kako njima odgovara. Kada utakmica ne ide na stranu Reala Galacticosi se oslanjaju na Ronalda. Koliko god bili snažni kao ekipa još uvijek je igra dosta orijentirana prema Cristianu i dobrim pokrivanjem Ronalda, iako se ne može potpuno zaustaviti, može se napraviti dobra pomutnja u igri Galacticosa.

Iako sam naveo tri ekipe koje bi mogle sigurno zaprijetiti Realu, Bayern ne samo da ima najviše šanse nego mislim ovome Realu (za razliku od prošle godine kada je bilo obrnuto) njegova igra najmanje odgovara i u međusobnom ogledu su u najmanju ruku ravnopravna ekipa.