NOGOMETNIH TOP 5

Brojke govore; Real Madrid obavio posao godine!

30.12.2014 u 16:27

Bionic
Reading

Na našem smo portalu Tribina.hr birali igrače koji su potencijalno najbolje kupovine minule godine, a na vrhu se istaklo njih petorica: Toni Kroos, Diego Costa, Cesc Fabregas, Alexis Sanchez i Xabi Alonso

Gledajući ocjene naših najboljih analitičara s portala Tribina.hr, najbolje pojačanje 2014. je Toni Kroos, koji je dres Bayerna zamijenio onim Real Madrida ovoga ljeta za 30 milijuna eura. Koeficijent uspješnosti njegovog transfera je 8.4, a odmah su iza njega – s 8.2 i 8.1 – redom Diego Costa, Cesc Fabregas i Alexis Sanchez. Na petom mjestu tek malo kaska Xabi Alonso, s ocjenom 7.9.

Top 5 poredak pojačanja:
1.Toni Kroos, prešao iz Bayerna u Real Madrid. Ocjena: 8.4.
2.Diego Costa, prešao iz Atletica u Chelsea. Ocjena: 8.2
3.Cesc Fabregas, prešao iz Barcelone u Chelsea. Ocjena: 8.1.
4.Alexis Sanchez, prešao iz Barcelone u Arsenal. Ocjena: 8.1
5.Xabi Alonso, prešao iz Real Madrida u Bayern. Ocjena: 7.9

Naša je analitičar Losovius objasnio zašto Toni Kroos zaslužuje biti prozvan najboljim pojačanjem ove godine:
Toni Kroos, kratko i jasno, najbolji je dodavač lopte na svijetu i najbolja ovogodišnja kupovina! Čovjek koji, računajući Primeru i Ligu prvaka, prosječno po utakmici podijeli 75 dodavanja, čini to s preciznošću od gotovo 94 posto. Dakle, možete očekivati da će svaku utakmicu podijeliti 71 točno i svega četiri (!!) kriva dodavanja. Statistički gledano, ali i po dojmu na svakoj utakmici, riječ je o najpreciznijem dodavaču u ligama petice i čovjeku koji trenutačno najbolje kontrolira protok lopte od svih nogometaša na svijetu, ono gdje je godinama neprikosnoven bio Xavi Hernandez.


Što to znači za Real Madrid?
Prošle godine, ulogu sličnu onoj Tonija Kroosa imao je Xabi Alonso, ali prije se može reći da ove godine Modrić preuzima zadaću Alonsa, dok Kroos radi ono što je Modrić trebao prošle godine. Osim što je toliko precizan u svojim dodavanjima, Kroos je sa sedam asistencija drugi po toj kategoriji u Primeri, a s obzirom na ključne i duge lopte vidljivo je da dosta riskira svaku utakmicu i ne igra na alibi dodavanja, čime je njegov učinak i bolji od onoga što izgleda na prvi pogled.

Tko je najbolje pojačanje godine?

Drugačija mišljenja na ovu temu pročitajte OVDJE, na našem portalu Tribina.hr. Ako i sami želite izraziti svoje mišljenje na spomenutu temu, uključite se u naš community te pokažite da ste nogometni znalac!

Real Madrid je s njim dobio dvije stvari koje su im bile prije potrebne; čovjeka koji može ne samo kontrolirati tempo kada Real mora igrati na posjed protiv inferiorne momčadi, nego i igrača koji ima u sebi kvalitete koje je imao i Ozil, a i dodatne; može dati loptu u prostor u svakom trenutku, ima podjednako dobre obje dijagonale te fantastično izvodi sve prekide, od kornera do slobodnih udaraca. Već mu je Pep Guardiola uklonio glavnu manu nepotrebnih udaraca s distance (jer Kroos nema sjajan udarac), a taj je proces samo dovršio Ancelotti.

Najbolje se vidi koliko je Kroos, iako igra tek prvu polusezonu, vitalan za ovu momčad kada se pogledaju izostanci drugih igrača i koliko su oni bili nevažni za igru kraljevskog kluba. Izostanak Balea ne samo da se nije primijetio već je Real počeo čak i igrati bolje, slično se dogodilo kada je nekoliko utakmica izostao James Rodriguez, a ne može se reći da su izgubili ritam niti nakon posljednje ozljede Luke Modrića, iako je njegov izostanak zadao određene probleme Ancelottiju.

Ispostavilo se da je baš Kroos savršen partner u sredini terena našem Modriću jer je izvrstan u stvarima u kojima je Luka tek dobar ili vrlo dobar, a sve redom podrazumijevaju srednje duge lopte kroz nekoliko igrača koje moraju biti u isto vrijeme dovoljno brze i precizne. S Kroosom uz sebe, Modrić može više koristiti svoj 'forte', koji je osim sekundiranja kod kontrole i distribucije lopte nevjerojatno dobar prvi kontakt s loptom, čime je Modrić postao ključna karika u tranzicijskoj igri, element u kojem niti jedna ekipa nije niti blizu madridskog Reala i zbog kojeg često toliko lako dolaze do pobjede u mnogim utakmicama.

Osim što naprijed imaju fizički dominantne igrače (Ronaldo, Bale, James, Isco, Benzema...), u pozadini imaju gotovo idealan dvojac za svaku vrstu transformacije obrana-napad. S jedne je strane Modrić, koji može u jednom koraku primiti loptu i riješiti se prvog pritiska, čime daje slobodu kretanja gore spomenutim igračima, a nakon njega najčešće loptu prima Kroos, koji osim što je besprijekoran kod diktiranja igre i tempa kratkima dodavanjima ima vrlo ubojite dijagonale i lopte u prostor (element igre koji pomalo nedostaje Modriću). U svakom slučaju, Real tako može ubosti bilo prodorom kroz sredinu i dupliranjem bokova, bilo direktnim ubacivanjem u prostor nekog od ofenzivnih igrača.

Ako se pogleda koliko su modificirali svoj stil igre postavljajući ofenzivnijeg Carvajala na desnoj strani umjesto Arbeloe, vidi se koliko je postalo još važnije da lopte koje idu prema krilu budu precizne, jer u protivnom momčad ostaje jako ranjiva na obje strane. A kako se vidi prema gore navedenom, lopte koje dolaze uglavnom od Kroosa gotovo pa uvijek pronalaze svoju metu i time pomažu momčadi i u defanzivnom dijelu, jer rijetki su ti trenuci u kojima im protivnik presiječe loptu u opasnoj zoni.

Sve u svemu, najbolje utrošenih 30 milijuna ne samo ove godine, već i posljednjih nekoliko godina što se Reala tiče. Dobili su igrača koji ih je podigao na razinu više u dvije ključne kategorije, koji je potpuno nadomjestio ono što je momčadi davao Xabi Alonso, te koji u duetu s Modrićem čini najbolji dvojac centralnih veznih igrača na svijetu.