ZVIJEZDA LIGE PRVAKA

Upoznajte najboljeg maloljetnog nogometaša na svijetu!

12.12.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Anderlecht je jedna od momčadi Lige prvaka koja je igrala vrlo dopadljiv nogomet s vrlo mladom prvom momčadi. No, u njihovim se redovima istaknuo mladi Belgijanaca, tek 17-godišnji Youri Tielemans, bez ikakve dileme najbolji maloljetni igrač Svijeta - kako misli naš analitičar s portala Tribina.hr

NISSAN VAS NAGRAĐUJE

Izaberite #GENIUS gol tjedna i osvojite nagrade. Nissan je za vas pripremio bogate nagrade: lopte Adidas, nogometne dresove Adidas i druge bogate nagrade. Registrirajte se OVDJE.

Ove godine belgijski je klub napravio silan rezultat, šest bodova i treće mjesto u Ligi prvaka, s redom iznimno mladim igračima: Najar ima 21, Mangalu 20, Praet 20, Acheampong 21 te Mitrović 20, a perjanica ove momčadi i najveći dragulj ne samo belgijskog nego vjerojatno i svjetskog nogometa Youri Tielemans – 17 godina! Kada bi se ovoj ekipi dala prilika da ostane na okupu vjerujem da bi za samo dvije godine mogli biti i prvaci Europe kao što je svojevremeno mogao BVB ili uspio Porto. No, umjesto o samoj momčadi, koja je igrala iznimna i profinjen tehnički nogomet, ovo će biti priča o jednom igraču…

Youri Tielemans
Nevjerojatno je vidjeti mladića od 17 godina s kakvom lakoćom igra nogomet. Možda je još prerano reći, ali ovo je momak koji bi jednog dana trebao biti ono što je proteklih desetak godina bio Xavi Hernandez, najbolji centralni vezni igrač svijeta. Već sada ima neke elemente koji su gotovo nevjerojatni, i koji ga postavljaju barem klasu iznad svih igrača njegovog godišta, ali i iznad svih onih koje se može svrstati u rubriku U21.

Ove se godine u središnjici veznog reda Anderlechta nametnuo kao čovjek s gotovo najviše kontakata s loptom, s najviše proigravanja, ali i netko tko je vrlo aktivan u defanzivnom dijelu igre – oduzetim i presječenim loptama.


Tri elementa igre impresioniraju kod ovog mladića…

Staloženost, odgovornost i donošenje odluka
Velika je stvar sa samo 17 godina igrati u središnjici vezne linije momčadi koja igra Ligu prvaka, a još je tamo došla do čak šest bodova te izbacila Galatasaray, ekipu s nizom prekaljenih internacionalaca koju vodi Cesare Prandelli. Dakle, mladić igra na mjestu gdje nema opciju biti zaigrano dijete, već se svaka njegova pogreška može potencijalno skupo platiti. Zato je potrebno da u svojem arsenalu osim tehničkih ima prije svega mentalne kvalitete, koje se odnose na donošenje odluka.

Pri tome, igrač sredine terena mora u svakom trenu procijeniti i odvagnuti koliko riskantnu lopte smije odigrati. Jer ako igra previše defanzivno, navući će protivničke igrače prema stoperima, a onda će oni pod pritiskom morati izbijati loptu napamet. Sve to tako dobro radi Tielemans, koji je statistički drugi igrač Anderlechta što se kontakta s loptom tiče. On je taj od kojeg kreću akcije, koji im daje ritam i koji određuje hoće li se igrati direktno ili usporeno. Jednostavno je fascinantno da takve odluke, i to na razini Lige prvaka, može donositi netko ima samo 17 godina.

Tehnička profinjenost
Malo bi mu doduše vrijedile mentalne sposobnosti i razumijevanje nogometne igre kada ne bi imao tehničke sposobnosti da ih provede u djelo. Ono što se prvo može vidjeti kod njega, a clip protiv Borussije to najbolje pokazuje, on je igrač koji je sposoban primati i voditi loptu s obje noge, otvarati se na način da može odigrati brzu loptu 'iz prve' s obje noge, što mu daje enormne prednosti kod kretanja i mogućnost provođenja u djelo brzih odluka, kako su mu obje noge podjednako na raspolaganju.

Zbog toga ne mora dodatno ispravljati položaj tijela kako bi si namjestio loptu na pravi način pa ne gubi dragocjeno vrijeme, što je dodatni razlog zbog kojeg može igrati na poziciji gdje se ne smije gubiti lopta. Osim tih sposobnosti, poprilično je vješt dribler, ima solidan udarac s distance te povremeno izvodi prekide i kornere.

Tielemans protiv BVB-a

Anticipacija, brzina razmišljanja i raznovrsnost poteza
Kada se analizira igra Waynea Gretzkyja, jednog od najboljih sportaša svih vremena, najzanimljivija stvar koja se može čuti zvuči otprilike ovako: 'Prosječni igrač vidi jedan potez unaprijed, igrač za All-Star vidi dva poteza u naprijed, a Gretzky vidi tri poteza unaprijed i zato može biti najveći bez da fizički dominira terenom'. Vrlo se slična stvar može reći za Xavija. On je također vjerojatno najbolji centralni vezni igrač svih vremena jer je spojio moć anticipacije sa savršenim tehničkim osobinama i staloženosti.

Nešto bi slično mogao napraviti i Tielemans, kod kojeg se vide ovi elementi igre, prije svega kroz raznovrsnost njegovih odluka na terenu. Vjerojatno mu to dolazi instinktivno, ali i to je vid inteligencije koji posebno dolazi do izražaja kod igrača u centralnom dijelu vezne linije.

Što se tiče njegovih mana, dovoljno je pogledati inserte s utakmice protiv BVB-a i posljednjih minutu snimke protiv Standarda. S jedne strane, u napadu ponekad jednostavno pogrešno odigra relativno jednostavnu loptu, ali to mora doći s rutinom. U obrani, iako može izdržati gotovo svaki duel, a kao što statistika pokazuje – sudjeluje u svim aspektima igre – i dalje je taktički nezreo, što ne treba čuditi.

Dva gol protiv Standarda to dokazuju – kod prvog je dopustio da mu se igrač kojeg je trebao markirati ubaci iza leđa jer je previše vremena posvetio gledajući igrača kod kojeg je lopta, dok je kod drugog gola M'Pokua nasjeo na vrlo jednostavno fintu na koju definitivno ne treba 'poletjeti'. No, to su redom situacije za koje se mora imati rutina, koje se mora proći i kod kojih mladi igrači jednostavno griješe.

No, sa 17 godina nema niti približno igrača koji mu može konkurirati što se potencijala tiče, a ako se nastavit pravilno razvijati mogao bi jednog dana izazvati Xavija za mjesto najboljeg centralnog veznjaka u povijesti ove igre…