UEFIN KOEFICIJENT

Hrvatska raste: Samo je Katin Hajduk napravio bolji posao...

12.12.2014 u 10:26

Bionic
Reading

Dinamo i Rijeka sinoć su okončali svoj europski put za tekuću sezonu, no predvodili su poker europskih predstavnika (uz Split i Hajduk) koji su ove sezone napravili zaista impresivan rezultat

Posljednjim zviždukom u Sevilli, gdje Rijeka nije uspjela nokautirati branitelja naslova u Europskoj ligi, završila je još jedna europska sezona hrvatskih nogometnih klubova. Može ju se nazvati vrlo uspješnom, prema službenom Uefinom koeficijentu predstavnici MAXtv Prve lige ove su sezone upisali konačan zbir od 6.875 bodova i ove jeseni su deveta najuspješnija nacija kontinenta. Bolji su rezultat imali samo u sezoni 94/95 koju su, na krilima Katalininićevog Hajduka, zatvorili s koeficijentom 7.5.

Dinamova pobjeda protiv Celtica bila je jubilarna 20. hrvatskih klubova u ovoj europskoj sezoni, a upisano je i šest remija te 12 poraza. Najbolji pojedinačni klupski rezultat napravila je Rijeka s 11 bodova (Dinamo 9, Split 5, Hajduk 2.5) i naša liga sada se nalazi na 17. mjestu ukupnog poretka ako računamo i tekuću sezonu. Tijekom proljeća ispred Hrvatske još se može 'ugurati' i Poljska ako Legia napravi neočekivani niz u nastavku Europske lige, ali svakako će Hrvatska iduću sezonu dočekati na najboljoj poziciji od 1999. godine.

Cilj je, jasno, kao i svima koji se nalaze na sličnim pozicijama, 14. mjesto koje donosi osigurano mjesto u skupinama Lige prvaka i još jednog predstavnika u kvalifikacijama. To posljednje mjesto trenutno okupiraju Česi koji imaju 5.625 bodova više (29.125 u odnosu na hrvatskih 23.5) od Hrvatske i još nisu 'na nišanu'. Ali ponove li hrvatski klubovi ovakav rezultat i iduće sezone, mogli bi se uskoro naći.