KLADITE SE PAMETNO

Salzburg je dobar, ali rezultati Dinama izgledaju još bolje

23.10.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Salzburg i Dinamo su europski očajnici, austrijski prvak po tome što u sedam pokušaja u zadnjih 10 godina nije uspio ući u skupinu Lige prvaka, a Dinamo što više od 40 godina (od 1970.) nije dočekao proljeće u nekom europskom kupu

Salzburg je svoju šansu za glavni cilj već prokockao ove godine i u Europskoj ligi nastupa s podijeljenim osjećajima, dok Dinamo vjeruje da je skupina lakša nego ikada i da će poslije šest kola ipak prekinuti europsko prokletstvo.

Ako je suditi po medijskim istupima, pa i tretmanu u Austriji i Hrvatskoj, dojam je da Dinamo mnogo motiviranije i nabrijanije dočekuje prvi od dva uzastopna dvoboja sa Salzburgom, ali kada lopta krene sa centra ne mora to previše značiti jer će oba rivala željeti pobijediti.

Strateg Salzburga Adolf Hütter ipak odbija ulogu velikog favorita.

'Kažimo da je domaćinstvo svojevrsna prednost, ali ne bih se složio s tim da smo favoriti. Jednostavno, ne želim se izjašnjavati kao favorit uoči okršaja s Dinamom jer Dinamo je na gostovanju protiv Celtica pružio odličnu partiju, te trebao i pobijediti. Mislim da su nam šanse podjednake i ne bih nikoga favorizirao', kaže strateg Salzburga čija momčad se oporavila od psihološkog šoka nakon ispadanja iz Lige prvaka, te u prvenstvu Austrije opet izgleda nedodirljivo i u subotu se trećom uzastopnom pobjedom vratila na prvo mjesto, makar bode u oči podatak da je u zadnjih 10 utakmica Salzburg uvijek primio najmanje gol.

'Mislim da je od svega u nogometnoj igri najvažnije zabiti pogodak više. Mi jesmo primili te golove, ali smo najčešće i bili konačni pobjednici, uzeli bodove nakon sto smo postigli više golova od protivnika', naglašava Hütter, koji je u tom razdoblju imao i mnogo problema s ozljedama braniča, a još uvijek su izvan stroja Schwegler, Vorsah i Rodnei.

'Imam dovoljno informacija o Dinamu, a djelomično su mi u razgovorima pomogli i moji hrvatski prijatelji. Dinamo ima vrlo kvalitetne igrače i sigurno je da ćemo u večerašnjem dvoboju imati iznimno tešku zadaću. Uostalom, čitao sam i izjavu trenera Mamića, koji kaže da u Salzburg ne dolazi izgubiti i vjerujem da će gosti dati sve od sebe za pobjedu. U pripremi za ovaj dvoboj uloge promatrača obavili su moji suradnici i skauti, a ja sam posljednji put gledao prvaka Hrvatske u Beču protiv Austrije prošle godine. Još uvijek je nekoliko igrača iz te utakmice u redovima Dinama i imaju ključne uloge. Znam, neki su otišli, neki došli, ali pojedinci iz današnjeg sastava ostali su mi u sjećanju od te bečke utakmice', otkriva strateg Salzburga, koji je u subotnjoj utakmici protiv Rieda izveo njemu neuobičajenu formaciju, takozvani romb. Massimo Bruno igrao je iza dvije špice Soriana (već 20 golova ove sezone u svim natjecanjima) i Alana, te bio jedan od najboljih uz veznjaka Leitgeba.


'Želio sam isprobati i nešto drugo, dati momčadi jedno drugačije lice', pojašnjava Hütter, ali s obzirom na najavljeni sastav s Kamplom i Sabitzerom na krilima, čini se da će Salzburg primijeniti protiv Dinama svojih klasičnih 4-4-2 s jakim i visokim presingom na loptu i suparnika, koji je glavno obilježje igre prvaka Austrije.

Pohvalili smo formu domaćina, no rezultati Dinama izgledaju još bolje. U posljednjih 10 nastupa poraženi su samo u Škotskoj, a i tada su ostavili bolji dojam od domaćina i imali više prilika. No, prilike se brzo zaboravljaju, a bodovi pamte. Oni su gostima prijeko potrebni žele li ostvariti san i prezimiti u Europi.

'Čeka nas utakmica protiv po meni najboljeg protivnika od preostale tri momčadi u skupini', jasno kaže trener Mamić pa nastavlja:

'Vjerujem da ćemo vidjeti dobru i zanimljivu utakmicu jer obje momčadi igraju napadački nogomet. Naravno, nešto se u svemu tome pita i njih koji su domaćini, a na koncu će se na terenu vidjeti tko se bolje pripremio'.

Pohvalio je zatim njihove ofenzivne igrače te rekao kako je uvjeren ćemo danas gledati otvoren nogomet s obje strane.

'Očekujem da će oni igrati kao i uvijek, a i mi ćemo pokušati nametnuti svoj stil igre: tražit ćemo gol i dobar rezultat. Tko će na kraju imati bolji dan taj će izvući kvalitetniji rezultat', zaključio je gostujući trener.

Dinamo će i u Austriji biti bez prvog strijelca Čopa, no njegova zamjena Henriquez je do sada bio vrlo dobar. Štoviše statistika mu je odlična jer zabija svakih 60 minuta u prosjeku. Dosad je u pravilu ulazio s klupe, sada će krenuti od prve minute.

Drugih iznenađenja u početnom sastavu ne bi trebalo biti. Uz Čilenaca će ofenzivni trolist činiti još Wilson i Soudani. Vezi red su 'domaći' dečki Ademi, Antolić i Brozović

Kada su 2009. igrali u pretkolu Lige prvaka u Salzburgu je bilo 1:1, iako je Dinamo dominirao, dok je u uzvratu bilo obrnuto i u Zagrebu je prvak Austrije slavio 2:1 i prošao dalje.