KLADITE SE PAMETNO

Standard je u velikoj krizi; hoće li Rijeka to iskoristiti?

18.09.2014 u 10:08

Bionic
Reading

Utakmica 1. kola Europske lige Standard Liege - Rijeka (21:05) pobudila je u Belgiji veliko zanimanje. No, treba reći kako je Standard nastavio s očajnom formom i nakon internacionalne pauze. U subotu su pred svojom publikom primili pet golova od Oostendea i ostali bez pobjede sedmi put za redom.

Atmosfera u klubu je loša, navijači traže ostavke trenera Luzona i predsjednika Duchateleta, do jučer popodne je prodano svega šest (od ukupnih 30) tisuća ulaznica, no ne treba zaboraviti da je još uvijek riječ o kvalitetnijoj momčadi od Rijeke, koja može proraditi u svakom trenutku.

'Ne bojim se otkaza, o tome uopće ne razmišljam. Koncentriran sam isključivo na sutrašnju utakmicu', poručio je izraelski strateg.

Ofanzivna sila mu je na broju, s iskusnim sidrunom De Camargom i brzim trojcem M'Poku-Louis-Bia iza njega, ali problema ima u sredini, gdje uz pojačanje Enoha, koji još nije registriran, neće biti ni kažnjenog Fatya. Izvest će vjerojatno mladi dvojac Trebel-De Sart, koji će se teško nositi s uigranim riječkim strojem. Posebno ako Sharbini bude raspoložen za igru.

'Odlična su ekipa, disciplinirana i taktički posložena, s čvrstom obranom, a u skoro svakom susretu postignu barem jedan pogodak. Vrlo su ozbiljan protivnik', prokomentirao je goste Luzon, koji će na klupi imati i spomena vrijednog jokera, talentiranog brazilskog napadača Arauja, posuđenog od Valencie na kraju prijelaznog roka.

Rijeka s dosta ambicija ulazi u ovogodišnju skupinu Europske lige. Po imenu su najslabija momčad skupine (još su tu Feyenoord i Sevilla), no s obzirom na trenutnu snagu i formu ostalih nikako ih ne ne smije otpisati.

Iako će Kek u najavi utakmici biti dosta oprezan:

'Kada igraš protiv jednog od favorita grupe onda je uvijek pred tobom veliki izazov. Zato ćemo napraviti sve da Rijeka izgleda kao prava momčad, koja ima organizaciju i sistem. Znamo kakav nas suparnik očekuje, kakva je to kvaliteta i nisu nas sigurno zavarali njihovi rezultati. Ovo će biti pravi europski spektakl, veliko iskušenje za Rijeku i prava prilika da se pokažemo Europi.'

Oprez Slovenca se dijelom vidi i na najavljenom sastavu. Primjerice desni bok će očito duplirati s Veševićem i Tomečakom, dok će nešto ofenzivniji Kvržić priliku čekati s klupe. Nije spomenuo, jer je to gotova priča, no Keku bi mogao jako nedostajati Brezovec. Donedavni kapetan i srce veznog reda, na posudbi je u Speziji, a zadatak da ga zamijene imati će Moises i Jajalo. Obojica igraju dobro u zadnje vrijeme, no čini se da bi Brezovec svejedno imao svoje mjesto u sastavu..

Što se tiče izostanaka, izvan kadra su Močinić, Maleš i Sharbini. Prve dvojice nema od početka sezone, dok potonji ionako dosta luta s formom te je pitanje koliko je njegovo neigranje zapravo hendikep. U napadu su mjesta rezervirana za Krstanovića i Kramarića.

'Nisam gledao njihove prvenstvene utakmice jer one za mene nisu mjerilo. Gledao sam im nastupe u Europi te mogu kazati kako je riječ o vrlo dobroj ekipi s opasnim napadačima i brzim krilima', rekao je Kek.

Očito je i on primijetio defanzivne slabosti kada hvali suparnički napada, a ostavlja dobre izglede za pozitivan rezultat.