POBJEDNIKU 37 MILIJUNA EURA

Evo kakvo će bogatstvo Uefa iskeširati klubovima u Ligi prvaka

16.09.2014 u 13:43

Bionic
Reading

Večeras počinje natjecanje u najelitnijem nogometnom klupskom natjecanju, to jest u Uefinoj Ligi prvaka. Jer osim što u njoj igraju najbolji svjetski nogometaši, dijeli se i najveći novac

I stoga nije ni čudo da je klubovima, bez obzira na rezultat, prioritet izboriti mjesto u ovom natjecanju. Zagrebački Dinamo, nažalost, u toj namjeri nije uspio i sada će sigurno Mamićima opet izrasti koja sijeda las kada shvate kakvo su bogatstvo imali nadohvat ruke.

Uefa će raspodijeliti prihod od čak 1,34 milijarde eura, ali naravno, dio tog kolača zadržat će i za svoje potrebe, dok će tri četvrtine prihoda od marketinga i medijskih prava proslijediti klubovima. Procjena je da se taj iznos kreće oko 530 milijuna eura.

Ulaskom u skupine Lige prvaka svaki od 32 sudionika već je naplatio 8,6 milijuna eura. Uefa za pobjedu daje dodatni milijun eura, a  jedan bod honorira s 500.000 eura. Za plasman u osminu finala klubovi će inkasirati novih 3,5 milijuna, za četvrtfinale još 3,9 milijuna, a za ulazak u polufinale nagrada je 4,9 milijuna eura.

Pobjeda u finalu Lige prvaka donosi 10,9 milijuna, a poraženi će se utješiti sa 6,5. Prema tome, pobjednik Lige prvaka mogao bi od Uefe zaraditi oko 37 milijuna eura.