EUROPSKA LIGA

Evo zašto su Dinamo i Rijeka favoriti za prolaz!

08.08.2014 u 16:27

Bionic
Reading

Sasvim očekivano, naši su analitičari s portala Tribina.hr najveće šanse za prolaz u Europsku ligu dali Dinamu i Rijeci, dvojcu koji je i prethodne godine igrao ovo kontinentalno natjecanje

Gledajući jedan i drugi susret, lagano se može stjeći dojam kako su Riječani ipak bili ponešto veće sreće kod ždrijeba, iako nisu bili nositelj:

Dinamo - Petrolul
Momčad koja 'ladno riješi češku Viktoriju iz Plzena zaslužuje maksimalan respekt, posebice kada se pogledaju rezultati češkog predstvanika posljednjih godina. Doduše, Česi su ostali bez trenera koji je preuzeo reprezentaciju, ali to ne bi trebalo umanjiti uspjeh Rumunja. Ovu momčad predvodi prekaljeni Adrian Mutu koji na startu sezone ima učinak od 2 pogotka i 2 asistencije u europskim pretkolima te 1 gol i 1 asistenciju u dvije odigrane utakmice rumunjskog prvenstva. Ekipa im izgleda prilično šaroliko, ima tu igrača čak i iz Haitija. Ukupno gledajući Rumunji su dosta jeftniji od ekipe iz Maksimira, ali koliko to malo znači pokazao je nedavno Aalborg. Po svemu sudeći riječ je o kompaktnoj i uigranoj ekipi s kojom su se Modri susreli i na pripremama. Obično se Dinamo busa u prsa rezultatima u pripremnim utakmicama kada dođe do ponovnog sraza, ovoga puta rezultat je bio negativan, pa će valjda sada obrnuto u službenom srazu.

Unatoč statusu nositelja, pa i bitno skupljoj ekipi Dinamo baš i nije tako izražen favorit. Razvan Lucescu je odlično pročitao Viktoriu, a prilično sam siguran da neće ostati slijep na mane Dinama koje se vrlo lako očituju već iz jedne pogledane utakmice. Nažalost, ako nisu do sada, a čisto sumnjam da u tjedan dana mogu napraviti bitan pomak po pitanju tih nesretnih prekida i taktičkih individualnih pogrešaka. Da je stručni stožer znao to bi davno ispravio. Dinamo je u ždrijebu bio postavljen u skupinu gdje je valjalo izbjeći Rostov i Petrolul, ali ovoga puta sreće nije bilo. Daleko od toga da je ovo nemoguća misija i da je kasno za plakanjem za prolivenim mlijekom protiv Aalborga. Protivnik koji definitivno ima što za ponuditi i Dinamo će morati odigrati dvije prave utakmice na visokoj razini. Rumunji su taman protivnik po mjeri koji će pokazati ima li Dinamo što uopće raditi ove sezone u EL ili su i dalje zeleni i za ovu razinu.


Rijeka - Sheriff
Teži ždrijeb 2. pretkola, pa dva izuzetno sretna ždrijeba. Rijeka je dobila najlakšeg mogućeg protivnika iz pota nositelja. Čak, dapače, unatoč tome što nije nositelj Rijeka je vjerojatno i favorit protiv moldavskog predstavnika čiji koeficijent iz sezone u sezonu neumorno raste. Osim što Kekova momčad djeluje prilično uvjerljivo, što ima potrebnu širinu i uigranost, sada u momčadi ima čovjeka koji je neko vrijeme nosio obranu Sheriffa.

Miral Samardžić će sigurno imati što prenijeti treneru i suigračima što bi trebalo klubu s Kantride dodatno olakšati posao. Daleko od toga da je Sheriff za podcijeniti, ali uđe li Rijeka maksimalno mislim da problema ne bi trebalo biti. Zapravo, Rijeka je jedini od naših predstavnika za kojeg bi stavio ruku u vatru da će proći dalje, a anketa sugerira da je takvo i općenito javno mnijenje.