ALI NEĆE BITI LAKO

Debakl u Kazahstanu Hajduku bi donio kolektivnu depresiju!

31.07.2014 u 10:30

Bionic
Reading

Hajduk u prvom dvoboju trećeg pretkola Europske lige dostuje protiv opasnog Šahtera u Astani. Novi poraz produžio bi negativan niz Splićana i donio još veću depresiju, ali dobar rezultat značio bi korak do europske jeseni, o kojoj malotko trenutno mašta u Splitu...

Šahter je i u drugom pretkolu ostvario uvjerljivu domaću pobjedu. Atlantas je pružio nešto čvršći otpor od Shiraka, izdržao s nulom do odmora, no nikad nije zaprijetio da učini nešto više i kad je primio prvi gol, bilo je samo pitanje s kojom će razlikom izgubiti.

Računajući i prvenstvo, Rudari su pred svojom publikom slavili devet puta za redom, a od početka godine po bod su im otkinuli samo glavni konkurenti za titulu, Aktobe i Astana. Ipak, trener Kumikov hrvatskog predstavnika čeka s oprezom:

'Dobro smo proučili Hajduk. Jaka su ekipa, s velikom individualnom kvalitetom, posebno u napadu i na krilima. Brzi su i tehnički potkovani.'

Potencijalni 'as iz rukava' mu je talentirani ofanzivac Sherkhan, kojeg je u lipnju doveo iz Kairata ali ga dosad nije puno koristio. U nedjeljnom porazu od Tobola (0:2, kombinirana postava) mu je dao zadnjih 25 minuta.

U Splitu razočaranje za razočaranjem te im je ovaj europski ispit posljednja prilika da koliko toliko spase sezonu, odnosno da ne upadnu u kolektivnu depresiju već prije kolovoza. U posljednjem nastupu su glatko izgubili u Rijeci, a na momente je izgledalo ako ih čeka ista sudbina kao Brazilce u polufinalu SP-a. Rijeka je zabila kad god je krenula ozbiljnije prema njihovom golu. Na koncu su tek popravili dojam lijepom golom Caktaša.

U Kazahstan su otputovali jako oslabljeni, a i među 15 igrača koji su krenuli na put su dvojica (Nižić i Milović) koji gotovo sigurno neće igrati. Ali kad su im već izvadili vizu, neka vide daleki svijet. Naknadno su na put krenuli mladi Zvonimir Milić i Andrija Balić koji će popuniti moguće nastale rupe.

'Šahter je ozbiljna ekipa. Sama činjenica da su lani igrali grupnu fazu EL-a nešto govori. Tamo se ne dolazi slučajno. Treba se prilagoditi na dugo putovanje, vremensku razliku, no sve to će čekati i njih u uzvratu. Siguran sam da će moji momci biti pravi i da ćemo odigrati dobru utakmicu. O rezultatu ne bih govorio, igraju se dvije utakmice,' rekao je trener Tudor uoči puta.

Što se tiče sustava, tu ne treba očekivati gotovo nikakve promjene, možda sitna varijacija na 4-2-3-1 umjesto 4-3-3, koja se zapravo samo razlikuje u jednom veznom igraču. U prvoj varijanti bi mogao zadnji vezni Anđelković ući umjesto mladog i ofenzivnijeg Vlašića. Upitna odluka, jer bez obzira na mogući umor 16-godišnjeg igrača Hajduka, on je u dosadašnjem dijelu sezonu bio njihov ponajbolji igrač. Teško da će ga se Tudor olako odreći.

Splićane posebno brine igra obrane. Maloča i Milić ne djeluju sigurno; Jozinović ionako nije naročita opcija, a sada igra kriminalno, dok će desno nakon dugo vremena krenuti mladi Mikanović. Pitanje je kako će to izgledati; u posljednje dvije utakmice nije baš naročito i kada su bili kompletniji.

Ono što može ohrabriti goste jest sasvim solidno napadačko izdanje. Hajduk stvara prilike i dolazi u šanse, za nadati se kako će Gotal, Kouassi, Caktaš i ekipa napokon početi i zabijati češće.

Hajduk ima kvalitetu, ali ima i problema. Vršajević, Milović, Sušić i Maglica bi gotovo sigurno bili u početnom sastavu, ali ih zbog ozljeda nema. Novo zvučno pojačanje Artem Milevski još je daleko od adekvatne fizičke spreme te će proći još dosta vremena za njegov službeni debi.