UPOZNAJTE IH

Rijeka, oprez: Vikinzi su najveća senzacija ljeta u Europi!

25.07.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Hrvatske nogometne klubove u sljedećem pretkolu Europske lige čekaju egzotični protivnici. Hajduk i Split igrat će neizvjesne utakmice, a Rijeku čeka dvoboj protiv najvećeg europskog iznenađenja ovog ljeta…

Vikingur je riječ koja se u Hrvatskoj dosta izgovara dan nakon završetka 2. pretkola Europske lige. Naime, Vikinzi s Farskih Otoka sljedeći su protivnik Rijeke, a o njima malotko nešto zna u Hrvatskoj. Kako i bi? Riječ je o vrlo mladom klubu koji u Europi ništa dosad nije napravio.

Ovaj mali klub nastao je 2008. godine, udruživanjem Gi Gote i Leirvika IF. Nalazi se na otoku Leirvik, koji ima manje od tisuću stanovnika. Dosad je dvaput osvojio Kup Farskih Otoka te jednom Superkup, a titulom nacionalnog prvaka još se nije okitio.

Vikingur prema Transfermarktu ne vrijedi ukupno više od pola milijuna eura. Većina igrača ostala je potpuno nepoznata ovoj eminentnoj stranici za vrednovanje nogometaša. Na popisu igrača ističu se Srbin Đorđević te Mađar Tamas, kao jedini 'uljezi' među domaćim igračima, ali također potpuno nepoznati široj javnosti.

U domaćem prvenstvu Vikingur drži treće mjesto nakon 15 odigranih kola, s velikim zaostatkom za Torshavnom. No, u Europi radi čuda. Prvo je izbacio latvijsku Daugavu, a onda i norveški Tromso. Postao je prva ekipa u povijesti zemlje koja je ušla u treće pretkolo nekog europskog natjecanja. Samim time je i najveća senzacija u Europi. To su činjenice koje Rijeka ne smije zanemariti, iako je jasno da bi bilo pravo čudo kad bi Vikinzi prošli i Kekovu momčad koja je ipak znatno kvalitetnija od Daugave i Tromsa.

Jednako egzotičan protivnik čeka i Hajduk, ali puno jači. Šahtar iz Karagandija prošle je sezone umalo napravio senzaciju, jer je bio na pragu plasmana u Ligu prvaka, s obzirom da je u posljednjem pretkolu imao prednost 2:0 pred Celticom iz prve utakmice, da bi ipak pao u uzvratu. Nastupio je umjesto toga u Europskoj ligi, gdje je ispao u skupini s PAOK-om, Alkmaarom i Maccabbi Haifom. Svijet ih uglavnom pamti po žrtvovanju ovce za sreću uoči početka utakmice.

Šahtar je dosad osvojio kazahstansko prvenstvo u dva navrata, a ove sezone drži četvrto mjesto nakon 20 kola, s malim zaostatkom za vodećim Aktobeom. Hajduk čeka putovanje dugačko više od četiri tisuće kilometara. Od igrača Šahtara ističe se ime Nikole Pokrivača, bivšeg 'dinamovca', a tu je još ponešto balkanskih i europskih nogometaša i s obzirorm na sve možemo reći da je riječ o ozbiljnoj ekipi, s kojom Hajduku neće biti lako igrati.

Najteži zadatak imat će RNK Split, ali definitivno nije bez izgleda. Černomorec iz Odese pokazao nam je prošle sezone s dvije pobjede protiv Dinama da je vrlo ozbiljna ekipa, no politička situacija u Ukrajini prilično je nenogometna i to je faktor koji ide na ruku Splićanima. U momčadi su ostali uglavnom Ukrajinci, nema više onog nezgodnog Francka Dja DjeDjea koji je preselio u Norvešku.

Kao i protiv Izraelaca, izvannogometni utjecaji mogli bi ići na ruku hrvatskom predstavniku te nije nemoguće da sva tri naša kluba prođu u završnu rundu kvalifikacija za Europsku ligu...