ZAGRIJAVANJE GOTOVO

Hrvatski klubovi na korak od uspjeha kakvog još nisu imali

25.07.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon 10 odigranih utakmica u Europi hrvatski klubovi i dalje su neokrznuti, te u iduća dva tjedna imaju lijepu priliku ispisati najbolji učinak u kvalifikacijama europskih kupova

Split je prošao već dvije prepreke, a Dinamo, Rijeka i Hajduk po jednu. Natjecanja po skupinama još su vrlo daleko (osim Dinamu kojemu treba jedan uspjeh iz iduća dva kola kako bi igrao barem skupine Europske lige), ali ovaj doseg već nudi ulazak u oskudne povijesne knjige modernog hrvatskog klupskog nogometa.

Samo u dva navrata po dva su hrvatska kluba dosegnula zadnju kvalifikacijsku stepenicu europskih kupova. 2010. kada su se Dinamo (s Györom) i Hajduk (s Unireom) natjecali za Europsku ligu, te lani kada je Dinamo igrao s bečkom Austrijom za Ligu prvaka, a Rijeka sa Stuttgartom za EL. U oba slučaja Hrvatska je imala po dva predstavnika i u skupinama...

Dinamo će bez obzira na rezultat protiv Aalborga sigurno igrati posljednje pretkolo 'nečega', a pitanje je mogu li Rijeka, Hajduk i Split polučiti nadpolovičan uspjeh i tako hrvatskoj javnosti osigurati najzanimljivija dva tjedna u terminu posljednjih kvalifikacijskih kola.

Rijeka je uvjerljivi favorit protiv Vikingura, Hajduk više nije protiv nikoga ali svejedno može proći Šahter iz Karagandyja, a Split je u punom natjecateljskom ritmu i nema se razloga unaprijed predavati protiv Černomoreca koji je favorit na papiru. Tri hrvatska kluba u 'play off' fazi? Zašto ne, ždrijeb je bio naklonjen, a od deset dosadašnjih utakmica Hrvati su upisali samo jedan (Hajduk) poraz.