ČEKAJUĆI ŽDRIJEB

Pet nevjerojatnih i mogućih stvari u Ligi prvaka!

11.04.2014 u 13:44

Bionic
Reading

Nogometna Liga prvaka stigla je do polufinala, a prije nego nogometaši istrče na travnjak lijepo se prisjetiti pet potencijalnih i ogromnih postignuća, koje bismo mogli doživjeti u završnici sezone

Finale 'iz istog grada'

Ukoliko bi se u finalu našli Atletico i Real Madrid, bio bi to prvi put da gledamo finale klubova iz istog grada. Dosad su četiri puta finale igrali klubovi iz iste države – Real i Valencia, Milan i Juventus, United i Chelsea, Bayern i BVB – ali ovo bi bio presedan. Nikad se još u finalu nisu susreli gradski rivali.

Obrana naslova prvaka

Nikada još niti jedna momčad nije uspjela obraniti pobjedu u Ligi prvaka, a Bayern ove sezone ima šanse. Iako su prethodno, nakon osvojene titule, do finala došli Milan, Ajax, Juventus, ManUtd, niti jedna ekipa još nije slavila dvije godine zaredom. Najbliži je dosad bio Ajax, koji je naredne godine protiv Juventusa (1996.) poražen lošijim izvođenjem jedanaesteraca.

Prva titula Atletico Madrida

Osim što bi Simeone postao prvi trener koji je do europskog trona odveo Atletico, ujedno ima šanse postati i prvi koji je s njima osvojio španjolsko prvenstvo i kao igrač (1996.) i kao trener. U pamćenju ostaje jedino Atleticovo finale, 1974. protiv Bayerna, ujedno i jedina utakmica ovog natjecanja koja je ikad ponovljena. U prvoj je bilo 1:1, dan kasnije su slavili Bavarci 4:0.

Trener koji osvaja Kup/Ligu prvaka s tri različita kluba

Veliki Mourinho povratkom 'na mjesto zločina' ima priliku ne samo vratiti neke stare dugove, već postati prvi trener u povijesti ovog natjecanja koji bi otišao do samog kraja s tri različita kluba. Dosad je osvajao titulu s Portom i Interom, a sada ima priliku i s Chelseajem. Osim njega, s dva su različita kluba dosad europski tron osvajali Ernst Happel, Ottmar Hitzfeld i Jupp Heynckes.

Trener koji osvaja Kup/Ligu prvaka kao igrač i kao trener s dva različita kluba

Samo je šest ljudi dosad osvojilo Kup/Ligu prvaka i kao igrač i kao trener. To su Miguel Munoz, Giovanni Trapattonni, Johan Cruijff, Carlo Ancelotti, Franck Rijkaard i Pap Guardiola. Sada Ancelotti i Guardiola imaju priliku postati prvi čovjek u povijesti koji bi osvojio titulu s dva različita kluba kao trener i barem jednom kao igrač.

* tijek ždrijeba UŽIVO pratite na tportalu od 12 sati

Dodajmo kako se nakon Lige prvaka održava i ždrijeb Europske lige gdje Hrvatska također ima predstavnika. Podsjetimo, Sevilla je nakon poraza u prvoj utakmici 1:0 kao domaćin u uzvratnoj četvrtfinalnoj utakmici pobijedila Porto s 4:1 i osigurala plasman među četiri najbolje momčadi u Europa ligi. Rakitić je zabio prvi gol za svoju momčad iz kaznenog udarca u 5. minuti. Igru je napustio u 86. minuti uz ovacije cijelog stadiona.

'Ovo je lijepi trenutak za nas. Nemam nikakve posebne želje za suparnika u polufinalu. Benfica, Juventus, Valencia i mi smo među četiri najbolja, sve četiri momčadi sposobne su osvojiti ovo natjecanje. Mi imamo povjerenje u vlastite mogućnosti', veli hrvatski reprezentativac.

Sevillu u nedjelju čeka gostovanje kod gradskog rivala Betisa u Primeri.

'Taj derbi je važna utakmica za nas, jer želimo nastaviti s dobrim predstavama u ligi', rekao je Rakitić.