GRUZIJSKA LEKCIJA

E moj Hajduče, kraj europskog sna!

08.08.2013 u 20:27

Bionic
Reading

U trećem pretkolu Europske lige Hajduk je i u uzvratnoj utakmici igranoj u Tbilisiju Dila Gori porazio sa 1:0. Podsjećamo, prije tjedan dana s istim rezultatom su Gruzijci slavili i na Poljudu

Hajduk se oprostio od Europe. Sasvim zasluženo jer 'bili' u 180 minuta nisu znali kako ugurati loptu u gruzijsku mrežu. Na strani 'majstora s mora' nije bila ni tradicija jer splitska momčad nikada nije uspjela proći nakon domaćeg poraza u prvom susretu, a crna serija se nastavila. Dila Gori je iskoristio sve slabosti hrvatskog prvoligaša koji je u Tbilisiju pružio razočaravajuću predstavu.

DILA: Revišvili - Gongadze, Kobahidze, Tomašvili, Kvahadze, Guruli - Aladašvili (Dolidze, 79), Gvalia, Bolkvadze (Aburjania, 86) - Iluridze, Modebadze (Gorelišvili, 77)
HAJDUK: Kalinić - Mikanović, Milović, Maloča, Vršajević - Anđelković (Kiš, 84), Caktaš, Bradarić - Bencun (Mujan, 63), Sušić (Andrijašević, 46); Maglica

Od prvih minuta bilo je jasno kako će se domaći sastav orijentirati na kontre i mora se priznati kako su gruzijski nogometaši u tom segmentu igre izgledali vrlo opasno i uigrano.

S druge strane Hajduk je imao terensku inicijativu, ali je ona bila jalova, u redovima splitske družine nije bilo nikakve ideje, a na pokušaje iz daljine vratar Dila Gorija Revišvili nije morao uopće reagirati.

Jedinu pravu priliku u prvom poluvremenu imao je gruzijski klub. Lopta je u 24. minuti stigla do Iluridzea, ali je njegov udarac sa šest metara u posljednji trenutak blokirao Maloča.

Moraju se spomenuti i dvije Kalinićeve intervencije kada je u završnici prvog dijela zaustavljao udarce Iluridzea te Gvalije, pa je hrvatski predstavnik na odmoru mogao biti zadovoljan s 0:0.


I u nastavku se odvijala slična priča. Više se igralo na polovici domaćina, ali su Gruzijci bili znatno opasniji. Tako je Kalinić u 65. čudesno obranio udarac glavom s pet metara Modebadzea te ostavio nadu za Tudorove izabranike.

U 72. minuti Mujan je prošao kroz sredinu, pucao, ali je lopta odsjela na gredi. Bila je to dotad najbolja situacija za Hajduk, ali je sreća bila na strani Dila Gorija. Osam minuta kasnije Caktašev slobodnjak je odličnom reakcijom zaustavio Revišvili, a uskoro je uslijedio trenutak odluke.

Dolidze je u 83. ostao usamljen na desnoj strani te je efektno pogodio desni gornji kut nemoćnog Kalinića za 1:0 i rješenje pitanja prolaska u novu kvalifikacijsku rundu.

Pogodak odluke zabio je Dolidze