SRETNI CELTIC I GALATASARAY

Cluj šokirao ManU, ali nije prošao dalje

05.12.2012 u 22:56

Bionic
Reading

Pobjedama nad Bragom, odnosno moskovskim Spartakom, turski nogometni klub Galatasaray i škotski Celtic izborili su osminu finala najjačeg klupskog natjecanja Lige prvaka...

U skupini G Celtic je u Glasgowu s 2:1 slavio protiv već otprije otpisanog Spartaka, te izborio plasman među 16 najboljih klubova Europe. Poveo je domaćin u 21. minute preko Garyja Hoopera, a onda je svega pet minuta prije kraja prvog poluvremena Ari, nakon pogreške Celticovog obrambenog igrača, poravnao na 1:1.

Pogodak vrijedan prolaska u osminu finala postigao je Kris Commons u 81. minuti s bijele toče. Grk Georgios Samaras izborio je pomalo dvojbeni jedanaesterac, koji je Commons punom snagom, uz pomoć vratnice, poslao u mrežu za 2:1.

Do kraja susreta gosti su ostali i bez jednog igrača, nakon što je zbog opasnog starta u 87. minuti isključen Šveđanin Kim Källström.

U drugoj utakmici skupine Barcelona i Benfica su na Nou Campu remizirali odigravši 0:0, ali vijest susreta je ozljeda Lionela Messija, koji je morao biti iznesen s travnjaka u 89. minuti utakmice. Recimo da je Argentinac utakmicu započeo s klupe za pričuve, te da je u igru ušao u 58. minuti.

U konačnici je Celtic s 10 izborenih bodova prošao dalje kao drugi, dok je Benfica 'otišla' u Europa ligu s trećeg mjesta i osam osvojenih bodova. Recimo i da je Celtic izjednačio rekord Glasgow Rangersa iz sezone 1992/1993, koji je također osvojio 10 bodova u skupini Lige prvaka.

U skupini H turski Galatasaray slavio je u gostima kod porugalske Brage s 2:1, nakon što je do 58. minute gubio s 1:0. Povela je Braga u 32. minuti preko Mossora, ali su dva Yilmaza u nastavku odvela momčad Fatiha Terima u osminu finala.

Najprije je u 58. zabio Burak Yilmaz za 1:1, a potom je 20 minuta kasnije Aydin Yilmaz postavio konačnih 2:1, nakon što je pospremio 'otpadak' u praktički nebranjenu mrežu Brage.

Rumunjskom Cluju nije pomogla vjerojatno ni najveća pobjeda u klupskoj povijesti na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda. Jedini pogodak, i to kakav, postigao je Luis Alberto u 56. minuti utakmice. Brazilac je uzeo loptu na 40-ak metara od gola Davida de Gee, došao do otprilike 25 metara, te desnom nogom poslao loptu u golmanove lijeve rašlje.

Recimo da je hrvatski nogometaš Saša Bjelanović ostao na klupi Cluja cijelu utakmicu.

Manchester je iz skupine H prošao kao prvi s 12 bodova, dok je Galatasaray, zbog boljeg međusobnog omjera, izborio drugo mjesto s 10 bodova, baš koliko je skupio i Cluj.

Spomenimo za kraj i zanimljiv podatak da je Manchester ove sezone u grupnoj fazi Lige prvaka čak pet puta primio prvi pogodak na utakmici. Samo je zagrebački Dinamo primio više puta otvarajući gol na susretu (svih šest puta).