BORBA ZA BODOVE U LP-U

Evo kako Dinamo može zaustaviti Ibrahimovića i društvo!

06.11.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Na community portalu Tribina.hr korisnik Lwave napisao je vrlo opsežnu analizu o gostovanju Dinama kod PSG-a

Tako je Lwave na Tribini.hr - na temu 'PSG - Dinamo; mogu li Zagrepčani kopirati 'model St. Etienne'?' između ostalog u svojoj analizi napisao:

AJMO NA UTAKMICU
PSG će u utorak biti izrazito neugodan. Ako Sammir ne starta, mislim da su šanse modrih minimalne. Moramo biti objektivni. PSG je puno kvalitetniji u svim linijama i to je možda jedina momčad u Europi u ovom trenutku koja ima sposobnost prikriti na ovako visokom nivou natjecanja deficit od 10 igrača koji su otpali redom zbog ozljeda. Nene, Bodmer, Gameiro, Luyindula, Lugano i Motta samo su neka od imena koje sutra nećemo gledati. To je sigurno dobra vijest za 'modre'. Ono što zasigurno nije dobro za Dinamo je da je PSG poražen za vikend kod kuće od St. Etiennea.

Izgubili su identičnim načinom kao i u ranijim podbačajima. Protivnik im se stisne u sredini i duplira im krilne igrače tako da nemaju dovoljno prostora za lopte prema Zlatanu i Menezu prema naprijed. Takva igra s puno agresivnosti i prenapučenom sredinom terena trebala bi biti zvijezda vodilja ka sutrašnjoj formaciji Ante Čačića. By the way, taj čovjek je promijenio taktičkih opcija više nego Anelka klubova. Pa kako će igrači dobiti ustaljeni osjećaj sigurnosti i 'automatizam' igre koji je možda i jedan od najvažnijih faktora suvremenog nogometa. Nikako, eto kako.

Zlatanov kung-fu potez, kao ni poraz ovog vikenda zasigurno neće utjecati negativno na samopouzdanje parižana. Čak se bojim da se ne dogodi upravo suprotno, pa da modri ne dožive novi debakl.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Lwavea.

TAKTIČKE OPCIJE
Koji sastav večeras postaviti i za što će se u konačnici odlučiti Čačić, to vjerojatno ni sam Zdravko još ne zna.

Jedno je sigurno. Treba iskontrolirati protok lopte u sredini, igrati maksimalno agresivno na igrača u prostoru i biti koncentriran u prekidima.

E ovaj je popio pamet cijelog svijeta, reći ćete u sebi. Nema drugog recepta, pogledajte tip igrača koji će sutra istrčati na teren. U obrani su najvjerojatnije Alex, Silva, Maxell i Jallet, iako je moguće da na njegovu poziciju uskoči i Van der Wiel, što se toplo nadam neće jer je kudikamo opasniji igrač prema naprijed, a išao bi direktno na mladog Pivarića ili Ibaneza. U svakom slučaju, ne bi dobro završilo po Kelavu.

U izvođenju prekida posebno treba obratiti pozornost na ponajboljeg stopera svijeta Thiaga Silvu jer ima odličnu skok igru, a najopasniji je kod skraćenih ubacivanja iz prekida nastalih prekršajem na 30-ak metara iz kosa od gola. Njega treba striktno pokrivati, a ne kod kornera igrati zonsku obranu, tj. zonsko markiranje - to bi bilo pogubno. Na lijevom beku gledat ćemo sraz iskusnog lisca Maxwella i mladog Vrsaljka kojem će se u sredini pridodavati u obrambenim zadacima vjerojatno Brozović.
Ono što je najvažnije je, naravno, sredina terena i protok lopte do nekih 40 metara od Dinamova gola. Tu će se dobivati ili gubiti utakmica doslovce svakim duelom.

Aludiram na to da, ako ne želi doživjeti potop, Čačić ne smije upasti u Ancelottijevu paukovu mrežu i dopustiti kao Kijev PSG-u da kroz par dodavanja brzo osvaja taj prostor od cca nekih 70 metara. Ako se to dogodi, Menez ce biti najopasniji igrač, a Ibrahimović odmah unaprijed mogu reći strijelac i asistent.

Mladi Veratti je motor ove ekipe i njega bi trebali agresivnim pristupom vezni igrači Dinama pokušati fizički izbaciti iz utakmice. Kad kažem fizički, mislim doslovce mu ne dati da diše i, ako treba, pokupiti na njemu pokoji žuti karton u svrhu ostvarenja višeg cilja. Matuidija se može pustiti da igra u sredini, međutim, kada krene prema beku, treba ga odmah udvajati jer to je dosta podcijenjen igrač koji često ako pažljivije analizirate igru PSG-a mijenja ritam između obrane i napada prilagođavajući Ibrahimoviću tempo postavljanja između suparničkih stopera. Vida, ne komplicirati previše! Sve očistiti jednostavno i izbjegavati koliko je to moguće prekršaje u zoni Ibra - Pastore. Sissoko i Pastore će uvijek igrati svoju igru, ali Javieru je najvažnije ne dopustiti prostor za loptu prema Menezu koji je unakazio Dinamo u prvoj utakmici.

Dinamo - PSG 0:2
DINAMOVE OPCIJE
Nesumnjivo je da su 'modri' pružili najlošiju igru od svih ovogodišnjih sudionika lige prvaka. Problem je očito u struci i neimanju kontinuiteta rada - za uspjeh u Europi potrebna su kvalitetna pojačanja i mislim da je tu najveći problem Dinama? Godinama se javnosti pokušava podastrijeti laž da su modri nekonkurentni u Europi isključivo jer nemaju sredstava za kvalitetna pojačanja. To je apsolutno netočno. Pogledajte momčadi koje su ove sezone u skupini sakupile više bodova nego što će Dinamo u sljedećih pet izdanja ovog natjecanja. Nordsjelland, Bate Borisov, Cluj…

Kako one mogu, a Dinamo ne može? Jer imaju kvalitetniju selekciju igrača od Dinama i jer se momčad uigrava par sezona. Veoma jednostavno. Ti igrači nisu nimalo skuplji od Zdravkovih i Zoranovih akvizicija po Brazilu i domaćem HNL-u. Ali su zato, što je najbitnije, planski prepoznati za određene uloge u timu, a onda potom i uvježbavani i taktički uklapani u mozaik konačne momčadi. Tu je struka broj jedan i ona je apsolutno zakazala, a ne može sigurno pomoći ni to što nijedan trener nema kontinuitet rada od barem dvije, tri godine na Dinamovoj klupi.

Što će se večeras dogoditi? Ma tko to zna, ljudi moji. Koliko me puta nogomet iznenadio ne bi se začudio ničemu više. Nadam se da će Čačić odraditi dobar mentalni 'brainwashing' prije utakmice i, kako bi Ćiro rekao, maksimalno galvanizirati ekipu koja mora biti spremna na sve ako želi ostvariti pozitivan rezultat. Naravno da je kontraproduktivno razmišljati da bi minimalni poraz bio uspjeh jer nikad poraz nije uspjeh, a tko god odobrava tu tezu, sigurno se nije bavio sportom i nema ni trunke kompetitivnog duha u sebi.

Zaželimo svi našem predstavniku sreću i što bolju prezentaciju hrvatskog nogometa.