S ELITOM U LP

Pogled na kartu koji sve govori: Usamljeni Dinamo Zagreb

27.09.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Zagrebački Dinamo je porazom na svom stadionu od Porta 0:2 započeo put u Ligi prvaka, najelitnijem i najglamuroznijem nogometnom natjecanju. Činjenica jest da je posjet na Maksimiru bio skroman, no Dinamo se svejedno može pohvaliti činjenicom da je jedini klub u regiji koji nastupa u tom elitnom natjecanju

Nogometna Liga prvaka drugi put zaredom dolazi u glavni grad Hrvatske, zahvaljujući Dinamu. Taj nogometni spektakl već je odavno rezerviran samo za najbolje i najbogatije, no zahvaljujući predsjedniku Uefe Michelu Platiniju povremeno se u društvo 'bogataša' uguraju i manji klubovi.

Liga prvaka je danas velik stol pun novaca s kojeg klubovi koji sudjeluju uzimaju dobar dio. Što od TV prva za prijenose, što od punih tribina, što od sponzora. Donedavno je Liga prvaka bila rezervirana za najbogatije klubove svijeta (njih 24), no nakon što je prvi čovjek Uefe Platini izmijenio kvalifikacije te omogućio da u Ligi prvaka mogu igrati 32 kluba, 'mrvice' sa stola mogu pokupiti i klubovi poput Dinama, rumunjskog Cluja i drugih, uvjetno rečeno, siromašnijih klubova.

O atraktivnosti Lige prvaka suvišno je govoriti, tu igraju najbolji igrači svijeta. Spektakl i glamur je zajamčen. Ali također svi znaju da se klubovi koji igraju u Ligi prvaka nalaze i u elitnom razredu.

Zagrebački Dinamo već drugu godinu zaredom igra Ligu prvaka i to je fantastična vijest te dokaz da su 'modri' bez premca najjači klub u regiji, ali i šire. Recimo za primjer, najbliži grad Zagrebu gdje se igra Liga prvaka je njemački München koji je udaljen oko 550 kilometara, zatim slijedi Milano koji je od Zagreba udaljen oko 650 kilometara, da ne nabrajamo dalje. Ostali gradovi domaćini su više od 700 kilometara udaljeni od glavnog grada Hrvatske.

Ove sezone primjerice Švicarska nema predstavnika u Ligi prvaka, niti Austrija, pa ni Mađarska, niti jedna zemlja bivše Jugoslavije, kao ni Bugarska. Možda Zagreb ili, točnije rečeno, 'zagrebačka publika' nije ni svjesna privilegije igranja u Ligi prvaka.

Pogledom na kartu upada u oči kako je istočno od Zagreba najbliži rumunjski Cluj udaljen nekih 760 kilometara, Istanbul je udaljen malo manje od 1400 kilometara, dok je Pirej, grad pored Atene, udaljen gotovo 1500 kilometara. O Kijevu, Donjecku, Moskvi i ostalim gradovima - kada je udaljenost i platežna moć u pitanju - da ne govorimo.

Zanemarimo animozitet navijača naspram vodeće garniture Dinama, govorimo čisto o elitnosti natjecanja zvanog Liga prvaka u kojem igra hrvatski predstavnik, i to jedini u okrugu od 500-tinjak kilometara. To je fantastičan podatak, a Zagreb je i ove godine jedan od centara nogometnog svijeta, pod svijetlima glamuroznih reflektora, a daleko od mraka lokalnih tratina.

Istina, Dinamo je porazom od Porta 0:2 pred samo nešto više od četiri tisuće gledatelja započeo svoj put u Ligi prvaka, no ostaje činjenica da je Dinamo 'usamljeni jahač' ovog dijela Europe u najglamuroznijem natjecanju.