LIGA PRVAKA

Pogledajte sažetke uzvratnih utakmica

29.08.2012 u 17:54

Bionic
Reading

U utorak su nakon uzvratnih utakmica Ligu prvaka osigurali Malaga koja je tako postala 13. španjolska momčad koja će zaigrati u nekom europskom natjecanju, bjeloruski BATE Borisov, Anderlecht te nakon drame jedanaesteraca Braga

Nogometaši Malage postali su čak 13. španjolska momčad koja će ove sezone zaigrati u europskom natjecanju (Liga prvaka i Europa liga), nakon što su obranili prednost iz prve utakmice protiv grčkog Panathinaikosa.

Malaga je u prvoj utakmici slavila pred svojim navijačima rezultatom 2:0, a istu je prednost vrlo lako obranila u Ateni na stadionu Spiros Louis. Španjolci su toliko zatvorili i umrtvili utakmicu da gledatelji nisu vidjeli nijedan udarac prema vratima sve do 68. minute utakmice!

Nakon toga napadi su počeli sjevati i s jedne i s druge strane, ali promjene rezultata nije bilo. Malaga se na kraju obranila i plasirala u natjecanje Lige prvaka po prvi puta u klupskoj povijesti!

Belgijski prvak Anderlecht uspio je okrenuti zaostatak iz prve utakmice protiv ciparskog prvaka AEL Limassola. Nakon 2:1 pobjede u prvoj utakmici, Ciprani su na kraju ipak popustili i u samoj završnici ispustili povijesnu priliku.

Anderlecht je propustio niz odličnih prilika prije negoli je Mbokani u 81. minuti utakmice zabio za 1:0, s čime je belgijski prvak stigao u prednost što se ukupnog rezultata tiče. Nakon primljenog pogotka Ciprani su se otvorili, a nogometaši Anderlechta dobili puno slobodnog prostora, kojeg je iskoristio Jakovenko u pretposljednjoj minuti susreta.

Recimo i da je Bjeloruski BATE Borisov uspio sačuvati 2:0 prednost iz prve utakmice protiv izraelskog Hapoel Kiryat Shmona. Poveli su domaćini s 1:0 u 67. minuti susreta, ali do drugog pogotka nisu mogli. Otvoreni gard Izraelaca iskoristio je Pavlov u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kada je pogotkom potvrdio prolazak svoje momčadi u skupinu Lige prvaka.

Nogometaši portugalske Brage posljednji su koji su u utorak izborili nastup u skupini najprestižnijeg klupskog natjecanja Europe - Lige prvaka.

Braga je sasvim zasluženo, ali tek nakon boljeg izvođenja jedanaesterca, slavila u Udinama i izborila nastup u Ligi prvaka. Regularni dio utakmice, kao i dva produžetka, završena su rezultatom 1:1, baš kao i prije tjedan dana u Portugalu, pa su pobjednika morali dati udarci s bijele točke.

Gosti su pogodili svih pet kaznenih udaraca, dok je jedini za momčad Udinesea promašio Maicosuel kao treći izvođač po redu.

Recimo i da su domaćini poveli preko Pabla Armera u 25. minuti prvog dijela, te onda u potpunosti nestali s travnjaka. Braga je u drugih 45 minuta čak 16 puta zapucala prema vratima sastava iz Udina, a tek je Ruben Micael pronašao put do mreže u 72. minuti.

Udinese, za usporedbu, nije uputio nijedan udarac u nastavku prema golu vratara Beta. U cijelom susretu Udinese je prijetio tek osam puta, a Braga čak 22. U dvije odigrane utakmice Braga je čak 45 puta pucala prema suparničkom golu, a Udinese tek 14. Portugalci su također dominirali i u posjedu lopte (57-43), te broju kornera (13-6).

Ovakvim raspletom posljednje utakmice današnjeg dana vrijedi naglasiti da će Italija, po prvi puta nakon sezone 1998/1999 imati samo dva predstavnika u Ligi prvaka (Juventus i Milan), te da će Portugal, po tek treći put u povijesti, imati tri predstavnika u najjačem klupskom natjecanju Europe, a ujedno i svijeta (Porto i Benfica).

Liga prvaka, kvalifikacije, uzvrati:
Panathinaikos - Malaga 0:0, ukupno 0:2
Hapoel KS - BATE 1:1 (Lencse 67 / Pavlov 90+4), ukupno 1:3
Anderlecht - AEL Limassol 2:0 (Mbokani 81, Jakovenko 89), ukupno 3:2
Udinese - Braga 1:1 (Armero 25 / Ruben Michael 72), ukupno 2:2, 4:5 (p)