IZA 'NEPRIJATELJSKIH' LINIJA

Maribor ostavio strah u Zagrebu – Dinamo je pobjediv!

28.08.2012 u 08:24

Bionic
Reading

Kao i uoči prvog ogleda u Maksimiru, za tportal.hr iz Mariborova kuta utakmicu najavljuje Miran Zore, glavni urednik popularnog slovenskog portala Nogomania.com

'Super bi bilo da Dinamo i u Mariboru zabije barem dva gola u svoju mrežu. Neka zabije sve golove. Mi onda ne moramo, i to je u redu', našalio se u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji inače oprezni Darko Milanič, koji prije najvažnije utakmice svoje trenerske karijere, što je baš neobično za njega, izgleda sasvim opušteno.

U njegovoj retorici nema više prevelikih izraza poštovanja prema hrvatskom prvaku, a nema ni traga nekakvom strahu. On je očigledno ostao u Zagrebu, gdje je Zlatko Zahovič u svom stilu najavio: 'Dinamo nema pojma što ga čeka, on nema nikakve šanse u Ljudskom vrtu!'

Miran Zore glavni je urednik najpopularnijeg slovenskog nogometnog portala Nogomania.com


Izjava Zdravka Mamića o 'gaženju plitkog potoka' bila je planirano plasirana kao samo još jedna od 'kontroliranih' medijskih distrakcija prema Mariboru, koji sad već dugo koristi Mamićev 'recept' za skretanje pozornosti od važnijih stvari. 'Njegova izjava baš nas je ohrabrila', očekivano je kazao Milanič.

U njegovoj momčadi nema ozlijeđenih igrača (osim Mitje Vilera), a trener ju je za najvažniji zadatak ne samo sezone, nego i svoje trenerske karijere, pripremao u prijeko potrebnom miru. Za razliku od Dinamovog gaženja NK Zagreba punom parom, prvenstvena utakmica s Celjem je u subotu odigrana bez prvotimaca. Svi 'asovi' ostali su u rukavu Darka Milaniča, koji sutra pokušava preokrenuti – kako kaže – 'loš rezultat' iz Zagreba.

Zna se što Mariboru treba: barem jedan postignuti gol, uz pretpostavku da Jasmin Handanović nijednom ne vadi loptu iz svoje mreže. Ali zna se da Maribor u Europi teško uspijeva zadržati 'nulu'. Efikasnost u napadu i disciplina u odbrani večeras su glavni zadaci mariborske momčadi, koja doista nema razloga za reprizu blijedog i previše defenzivnog pristupa iz prvog zagrebačkog poluvremena. Zbog toga se danas očekuje i rošada u momčadi: umjesto defenzivnih Potokara i Filipoviča, šansu bi mogli dobiti Trajkovski na lijevom boku, odnosno Mezga na desnom krilu.

Što vi mislite?

 Na Tribini.hr vas pitamo: kolike su danas šanse za prolazak u Ligu prvaka jedne, a kolike druge momčadi? Ima li Maribor pravo na optimizam? Kako ste vidjeli njihovu igru u prvom susretu?

Maribor na Maksimiru nije iskoristio dva 'zicera' u dobrom drugom poluvremenu, ali autogol Milana Badelja donio mu je aktivni rezultat. No Dinamo mu je, između 46. i 90. minute susreta, dao možda i više od toga: misao da je zaista pobjediv. Hrvatski prvak je u drugom poluvremenu igrao loše te, bez obzira na nedvojbenu individualnu kvalitetu, pokazao neke slabosti – ponajviše nedostatak jakog kolektivnog duha, što je Mariborov najveći adut.

A tu je i treći, jako bitan plus za slovenskog prvaka: Ljudski vrt. Iskusni dinamovci su navikli na sve i svašta i neće im se tresti koljena pred 12.000 domaćih navijača. Ako na njih navijanje možda i neće presudno utjecati, hoće na domaću momčad: za nju je jaka podrška s tribina izuzetno bitan element. U večerašnjem dvoboju s Dinamom to će biti možda i presudno.

Bit će to utakmica s visokim emotivnim nabojem, ali još većim ulogom i očekivanjima. U igri je Liga prvaka. Nagrada za koju će Maribor u 'utakmici generacije' dati sve od sebe.