GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

'Vahin' Islam Slimani je najjače alžirsko oružje!

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Odrastajući u zapadnom predgrađu grada Alžira (Algiers), Islam Slimani nije si mogao priuštiti pribor za ribarenje – ni štap, ni mrežu, pa je s društvom pecao pomoću plastičnih boca pričvršćenih na komade žice. Danas mu je trešnja mreža zadatak i mnogi klubovi iz velikih liga se nadaju kako će upecati Sportingovog napadača...

Kamal Hassani

piše za portal Competition, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Alžir.

Karijeru je počeo u lokalnom petoligašu WBAB-u, gdje je kao tinejdžer privukao pažnju trećeligaškog JSM Chéraga. Bakon nekoliko mjeseci u mlađim kategorijama, probio se u prvu momčad i završio sezonu s 18 golova. 2009. je, kao 21-godišnjak, došao u prvoligaški klub CR Belouizdad. Privikavanje na igranje u popularnoj momčadi iz glavnog grada nije išlo lako, ali već se u drugoj sezoni ustalio u prvoj momčadi. Najveću pozornost privukao je stalnim kretanjem i igrom glavom.

Za reprezentaciju je debitirao u svibnju 2012., u drugom poluvremenu pobjede nad Nigerom. Sljedećeg tjedna njegov je udarac glavom bio zaslužan za jedan od četiri gola u mreži Ruande. Od tada je standardni prvotimac momčadi Vahida Halihodžića, za koju je u 18 dosadašnjih utakmica postigao 9 golova.

Reprezentacija mu je nudila i odmak od spora s klubom. Kad je potpisao ugovor s CRB-om, klub se obvezao osigurati mu smještaj. Budući da to nisu napravili, Slimani je podigao tužbu pred Alžirskim nogometnim savezom. Savez je presudio u njegovu korist, omogućivši mu da raskine ugovor i slobodno traži novi klub. Već pod paskom klubova iz Europe, zbog statusa slobodnog igrača je postao još poželjniji...


Sporting je ponudio bolje uvjete od Nantesa i alžirski reprezentativac je u kolovozu 2013. završio u Lisabonu. Sezonu je počeo kao zamjena, ali je ostavljao dobar dojam kad je ušao u igru. U ožujku je istisnuo Fredyja Montera iz prvog sastava i u četiri utakmice postigao četiri gola. Između ostalih i za pobjedu nad Portom.

U Portugalu je napredovao. Ranije je često propuštao mnogo dobrih prilika i zarađivao nepotrebne kartone zbog bunjenja i nepotrebnih prekršaja, ali to više nije osobina njegove igre, za što osim trenerima u Sportingu može zahvaliti i posebnom angažmanu Vahida Halihodžića. Prošle godine proglašen je za najboljeg alžirskog nogometaša i u Brazilu će mu suparničke obrane trebati posvetiti puno pozornosti.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal.hr vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.