GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Jesu li očekivanja od Belgije prevelika?

Bionic
Reading

Belgija ima momčad prepunu poznatih imena, ali ne i iskustvo velikih natjecanja. Osim toga, još je dosta pitanja ostalo neodgovoreno...

Kristof Terreur

piše za dnevni list Het Laatste Nieuws, medijski partner 2014 World Cup Experts' Networka za Belgiju. Pratite ga na Twitteru: @HLNinEngeland 


Marc Wilmots ne vjeruje da u sastavu ima odgovarajuću zamjenu za ozlijeđenog Christiana Bentekea. Romelu Lukaku je doduše izvrstan u brzim prodorima, malo koji obrambeni igrač se može nositi s njegovom brzinom i snagom, a Belgija nema preciznijeg strijelca. No izbornik ne vjeruje da može igrati 'sidruna' u napadu, primati lopte i zadržavati ih dovoljno dugo da mu se priključe suigrači iz drugog plana.

U razgovoru za dnevni list Het Laatste Nieuws, Wilmots je istaknuo da će Lukakua koristiti ovisno o tome s kime igra i kako planira postaviti momčad. Kada momčad igra na kontre, kao protiv Hrvatske u Zagrebu, on je vjerojatno prvi izbor. Ako Belgija želi dominirati terenom, moguće je da će Kevin Mirallas, Eden Hazard ili Adnan Januzaj igrati lažnu devetku. Još jedna opcija u napadu je Lilleov Divock Origi. Možda najsličniji Bentekeu, ali mlad i neiskusan, neće imati ključnu ulogu u Brazilu.

Petorica igrača imaju status nezamjenivih. Thibaut Courtois, koji je ove sezone briljirao na golu Atletica, stoper Manchester Cityja Vincent Kompany, Zenitov Axel Witsel i krila Eden Hazard (Chelsea) i Kevin De Bruyne (Wolfsburg). Premda je imao lošiju sezonu u Arsenalu, puno izbornikovo povjerenje na mjestu stopera ima i Thomas Vermaelen, koji trenutno radi po posebnom programu kako bi do Brazila bio u vrhunskoj formi. Bayernova rezerva Daniel van Buyten i Zenitov prvotimac Nicolas Lombaerts su rezerve za prvi par stopera. Jan Vertonghen (Tottenham) i Toby Alderweireld (Atletico Madrid) će igrati na bekovima. Ne pretjerano brzi igrači, mogli bi biti slabije točke momčadi.


Sigurnom Witselu će se pridružiti još dva igrača u veznom redu. Moussa Dembélé (Tottenham) i Marouane Fellaini (Manchester United) mogu pokriti cijeli teren. Disciplinirani i taktički potkovani Nacer Chadli je, premda je imao lošu sezonu u Tottenhamu, izbornikov favorit za ulogu 'desetke'. Na desnom krilu će igrati De Bruyne, najbolji belgijski igrač u kvalifikacijama, dok će na lijevoj strani nastupati Hazard. Kevin Mirallas (Everton) i Dries Mertens (Napoli) mogu zamijeniti prvi par krila ili, zajedno s vrlo cijenjenim mladim Unitedovim Januzajem, ponuditi dodatne opcije u napadu.

Premda bez pobjede od listopada, očekivanja od reprezentacije su velika. Za mladu momčad u kojoj tek jedan igrač ima iskustvo nastupa na Svjetskom prvenstvu, možda i prevelika.

Ovaj tekst tportal.hr vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

Belgija tportal.hr