PRESICA IZBORNIKA

Kovač prekrižio još jedno ime za SP u Brazilu!

23.05.2014 u 10:51

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač polako okuplja svoje trupe za nastup u Brazilu. Do odlaska u Bad Tatzmannsdorf, a koji je na rasporedu u petak u 14 sati, Kovač će u četvrtak odraditi još jedan lakši trening sa 26 kandidata jer je nakon Ive Iličevića otpao i Ivan Strinić

Naime, Luka Modrić i Niko Kranjčar pridružit će se momčadi tek u Austriji, a Ivan Strinić na poštedi je zbog ozljede.

Nakon što je u srijedu prijepodne s bratom Robertom te Ivicom Olićem obilazio katastrofalnom poplavom pogođene krajeve u Slavoniji (zbog čega je odgođena press konferencija) te toplom riječju pokušao barem nakratko ublažiti bol stradalima, izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Niko Kovač tijekom srijede poslijepodne odradio je prvi lakši trening, ali samo sa šestoricom potencijalnih putnika za Brazil.

Tijekom četvrtka, u bazi u zagrebačkom Buzinu pojavili su se i ostali igrači. Podsjetimo, u srijedu tijekom večeri priključili su se Šime Vrsaljko, Igor Bubnjić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Igor Močinić, Ante Rebić, Duje Čop i Sammir, dok je Ivan Strinić bio u rehabilitacijskom tretmanu, ali...

Na početku konferencije Kovač je objavio kako još jedan igrač otpada zbog ozljede, a to jeupravo nogometaš ukrajinskog Dnjipra Ivan Strinić.

'Ivan neće moći s nama na Svjetsko prvenstvo! Obavili smo jučer nove konzultacije i zbog rupture mišića neće moći s nama u Brazil', kazao je Kovač.

'Ivan se sa svojim klubom borio za Ligu prvaka i bilo je razumljivo da se stavi na raspolaganje klubu. Nakon 15 minuta morao je izaći s terena, nažalost ozljeda je obnovljena i ponavljam neće s nama u Brazil jer bi zbog ovakve ozljede najmanje deset dana bio out', dodao je Kovač.

Tako je reprezentacija Hrvatske ostala bez jedinog pravog lijevog beka, jer igrači kao što su Manuel Pamić, Hrvoje Milić ili Josip Pivarić nisu našli svoje mjesto među 30 na širem popisu.

'Što se tiče pozicije lijevog beka, to je uvijek bilo problematično, ali što je, tu je. Meni osobno je krivo i zbog momka i zbog nas. Nemamo toliko igrača u obrani kao recimo veznih igrač i napadača... Na toj poziciji imamo rješenja i igrače koji ga mogu zamijeniti, jer je poznato kako imamo igrače koji su prije igrali na lijevom boku. Vidjet ćemo u Bad Tatzmannsdorfu tko to može ispuniti', dodao je Kovač.

Na pitanje imaju li plan B za poziciju lijevog beka i može li Vedran Ćorluka igrati kvalitetno na toj poziciji, Kovač je s osmijehom kazao:

'Lijevog beka imamo, a vidjet ćemo na pripremama u Austriji hoće li nam trebati plan B.'

Objasnio je Kovač da umjesto Strinića neće zvati nikoga, jer je poslao Fifi popis od 30 igrača. Da ih je slao 23, zamjena bi bila moguća.

Podsjetio je Kovač kako je u srijedu bio u Slavoniji te je naglasio kako ga je ta situacija izuzetno pogodila te j da će on i igrači pomoći tim nesretnim ljudima.

Hrvatski izbornik otkrio je kako je stožer hrvatske vrste pojačan dvojicom stranaca.


Francuz Nicolas Jover bit će zadužen za videoanalizu, a Irac Barry Hamilton za GPS sustav. 'Jover radi u francuskom Montpellieru i do njega smo došli privatnim kanalima. Bio je s nama na utakmici protiv Švicarske i posao je odradio kvalitetno', kazao je Kovač dodavši: 'Samo koristimo ono što koriste veliki klubovi.'

Uz njih, 'novi' je igrač i prof. Luka Milanović koji će se tijekom priprema u Austriji brinuti o kondicijskoj pripremi nogometaša. Kovač je također dodao kako će na pripremama u Austriji, do odlaska na utakmicu u Osijeku protiv Malija (subota, 31. svibnja), raditi na taktici te eksplozivnosti igrača, jer za neke bazične pripreme nema vremena, a igrači su tijekom proteklih šest mjeseci ionako radili (i) po dodatnim uputama stručnog stožera.

'Čitao sam da će Talijani ići u saune pokušavajući si stvoriti uvjete kakvi će vladati u Brazilu. Mi nećemo u Austriji koristiti nikakve saune, odnosno nekakve druge opcije. Slat ćemo igrače samo u hladne kupke kako bi se umor odnosno vrućina što prije izvlačile iz njih. Uz napitke, vitamine, što je ustvari uobičajeno. Najvažnije će biti dečke psihološki pripremiti za ono što nas čeka u Manausu.'

Mali odmak od reprezentacije Kovač je napravio na spomen finala Lige prvaka, jer u njemu igra jedan važan kotačić njegova stroja - Luka Modrić.

'Srce želi da Luka Modrić uzme Ligu prvaka. Međutim, znamo da će biti vrlo teško, jer Atletico je vrlo dobra i ozbiljna ekipa. Međutim, prebrojao sam, nadam se točno, da su naši igrači ove sezone uzeli 14 naslova, što u kup-natjecanjima, prvenstvima i Ligi UEFA. Bilo bi sjajno da se Luka vrati sa 15. naslovom', zaključio je izbornik Niko Kovač, koji od četvrtka, izuzev ozlijeđenih Stinića i Iličevića te opravdano odsutnih Modrića i Kranjčara, radi s kompletnom momčadi.