POTPUNO OTVORILI GARD

Najveći nogometni spektakl u neočekivanoj režiji

10.06.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Kada bi nešto površniji poznavatelj nogometa išao pogađati tko je odigrao dvoboj koji je proglašen utakmicom stoljeća, na pamet bi mu padali Brazil, Nizozemska, Kamerun, Portugal ili možda Argentina. Vjerojatno bi zadnje na popisu bile Italija i Njemačka

Italija je na SP-u u Meksiku 1970. godine u prvenstvo ušla u standardnom ritmu, u skupinama su upisali gol razliku 1:0 i, na užas ljubitelja nogometa, prošli među osam. Nijemci su pribjegli drugoj strategiji i predvođeni Gerdom Müllerom (dva hat tricka u četiri dana) pomeli konkurenciju s ukupnim skorom 10:4.

U četvrtfinalu su Nijemci u produžetku nakon zaostatka 0:2 svladali Engleze sa 3:2, a Italija je proradila i otpuhala domaćina Meksiko sa 4:1. U polufinalu su igrali međusobno i očekivao se obostrano oprezan pristup.

Tako je zapravo i bilo, sve do 90. minute Talijani su vodili golom Boninsegne, a kapetan Nijemaca Beckenbauer igrao je s imobiliziranim ramenom. I onda je uslijedilo najspektakularnijih pola sata u povijesti nogometa, golijada kakvu nitko nije mogao očekivati.


Izjednačio je Schnellinger svojim jedinim golom za 'elf' u karijeri. Taj igrač kojega su zbog pouzdanosti zvali Volkswagen priuštio je produžetke za pamćenje. 102 tisuće ljudi do izjednačenja uglavnom je zijevalo, ali do posljednjeg zvižduka vidjet će još pet golova.

U 94. minuti Gerd Müller je zabio za vodstvo Nijemaca, ali Burgnich i Riva vratili su vodstvo Talijanima. Müller je desetim golom na turniru deset minuta prije kraja izjednačio na 3:3, ali samo minutu kasnije Gianni Rivera je ostao sam u srcu kaznenog prostora i postavio konačnih 4:3. Talijani su ušli u finale gdje nisu imali snage suprotstaviti se Brazilcima, a Njemačka je svoje rane vidala osvajanjem naslova četiri godine kasnije.

Da se utakmica stoljeća nikad ne zaboravi, pobrinuli su se domaćini koji su na ulazu u stadion postavili spomen ploču i zahvalu svim sudionicima koji su omogućili ovaj jedinstveni spektakl.

Tada se o ovom meču govorilo kao o najboljem svih vremena