NAJUDALJENIJI OD SVIH

Manaus; grad u okružju Amazone i brazilske jiu-jitse

14.05.2014 u 10:59

Bionic
Reading

Manaus – definitivno najintrigantniji grad ovog SP-a, najudaljeniji od svih, smješten u srcu Amazone, u kojem će se igrati četiri utakmice, od toga jedna i Hrvatske

Manaus, što bi u prijevodu s portugalskog značilo 'majka bogova', glavni je grad brazilske države Amazonas, smješten na rijeci Rio Negro i okružen džunglom, smješten 1936 kilometara sjeverno od glavnog brazilskog grada, a u kojem prema popisu iz 2013. godine živi 1,982.179 stanovnika. Manaus je glavni komercijalni i kulturni centar gornje Amazone i važna riječna luka sa plovećim dokovima koji primaju i oceanske brodove.

Manaus je osnovan 1669. u gigantskom kompleksu šuma i rijeka zapadnog bazena Amazone, u kojemu nema većega grada u radijusu od oko 1,000 kilometara. Do kasnog 19. stoljeća njegov razvoj je polagan. Kasnije svoj razvoj zahvaljuje na velikoj međunarodnoj potražnji za gumom.

INFO

Osnovan: 1669. godine
Stanovnika: 1.982.179
Prosječna temperatura u lipnju: 26°C
Zanimljivosti: U Manausu su najviše temperature u godini u listopadu, u prosjeku oko 27,6°C, dok je srpanj najhladniji mjesec, s temperaturom u prosjeku oko 26,4°C iako se znaju penjati i do 35°C.

U novije doba porastao je interes za ovaj dio svijeta. Otkrivena je nafta u njegovoj blizini, a na važnosti dobiva i ekološki turizam. Manaus ima međunarodni aerodrom i razvijenu elektroničku i industriju kemijskih proizvoda. Izvozi se brazilski orah i guma. Grad ima i svoju katedralu i operu, zoološke i botaničke vrtove, eko park, regionalni i muzej domorodačkih naroda.

Svoje ima dobio je po Manaos Indijancima što su živjeli u njegovoj blizini.

Zbog blizine ekvatora (3° južne geografske širine) u toku godine se dužina dana malo mijenja. Umjesto četiri godišnja doba razlikuju se kišna (od prosinca do svibnja) i sušna razdoblja. Cijele godine su temperature i vlažnost vrlo visoki. Vlažnost se gotovo nikad ne spušta ispod 95%, dok prosječne godišnje oborine iznose 2000 milimetara.


S obzirom da je Manaus smješten pored kišnih šuma uz Amazonu, u taj grad dolaze brojni brazilski ali i strani turisti a čiji cilj su biljni i životinjski svijet na kopnu ali i u rijekama. To je također dom za jednu od najugroženijih primata u Brazilu.

Izletničkim brodovima gosti Manausa mogu doživjeti spajanje crnih voda rijeke Negro sa smeđim vodama rijeke Solimoes, a sve na ušću širokom devet kilometara. Posjetiteljima se tako nudi istraživanje obale rijeke i 'igarapes ', plivanje te vožnja u kanuima po pitomim jezerima ili jednostavno šetnja po bujnim šumama .

Oko 18 km od centra grada je kvart Ponta Negra plaža , koji osim plaže ima i brojne lokale za noćne provode. Luksuzni hoteli nalaze se na zapadnom kraju Ponta Negra , a u njemu su i zoološki vrt i staklenici orhideja.

Jedna od znamenitosti Manausa svakako je i tržnica Adolpho Lisboa , osnovana 1882. , najstarija gradska tržnica na kojoj se trguje voćem, povrćem, ali posebno ribama. To je kopija pariške tržnice Les Halles. Ostale zanimljive povijesne znamenitosti uključuju carinske zgrade mješovitih stilova i srednjovjekovne inspiracije, kulturni centar Rio Negro Palace i palača pravde, tik do Amazonas Opere. Opera ima 700 sjedećih mjesta, a izgrađena je od opeke donijete iz Europe , francuskog stakla i talijanskog mramora.

Do izgradnje Amazonas stadiona za ovo SP, najveći je stadion bio Vivaldão , koji je otvoren 1970. godine a čast da prvi igraju na njemu imali su Brazilci, kojima je to bila zadnja provjera uoči SP-a 1970. godine u Meksiku.

Iako je Manaus sada domaćin nogometašima, na sportskom planu proslavio ga je brazilski jiu-jitsu.

U Manausu su stasali brojni svjetski prvaci ove borilačke discipline, a nabrojat ćemo samo neke: Fredson Paixão , Wallid Ismail, Saulo Ribeiro , Cristiane De Souza , Alexandre Ribeiro , Ronaldo Souza, Bibiano Fernandes.

Utakmice SP-a na stadionu Arena da Amazonia
Skupina D: Engleska – Italija (14. lipnja)
Skupina A: Kamerun – Hrvatska (18. lipnja)
Skupina G: SAD – Portugal (22. lipnja)
Skupina E: Honduras – Švicarska (25. lipnja)