INIESTA U 116. MINUTI

Španjolska slavi svjetski naslov

12.07.2010 u 08:20

Bionic
Reading

Španjolska je prvak svijeta! U sjajnom finalu izabranici Vicentea del Bosquea su svladali Nizozemsku sa 1:0, a jedini pogodak u 116. minuti postigao je Andres Iniesta

'Furia' je ušla u nogometnu besmrtnost. Nakon europskog naslova 2008, Španjolska sada slavi i svjetski. Po prvi puta u svojoj povijesti. Nikada nijedna reprezentacija do Fifinog trofeja nije stigla s manje od 11 pogodaka, a Španjolcima je to uspjelo sa osam. To je prvi puta i da je neka europska država slavila na drugom kontinentu i da je netko stigao do trijumfa nakon što je izgubio na startu prvenstva. Nizozemska je u suzama. Njezino treće finale na SP-u završilo je pognutih glava.

Španjolska je zaigrala otvorenije. U prvih 15 minuta pokušavao je dva puta Sergio Ramos i jednom David Villa, ali lopte su prolazile pored gola. Europski prvak je izgledao bolje i Nizozemci su bili u podređenom položaju. Jedini pokušaji 'oranja' bili su izvan šesnaest metara koje je bez većih muka zaustavljao Casillas. Dok se europski prvak u 45 minuta predstavio kao momčad koja želi lepršavim nogometom stići do pogotka, 'paklena naranča' je izgledala poput boksačke družine koja se je držala one 'tko leži, ne bježi'. Srećom za Nizozemce, sudio je Englez Webb koji je dopuštao čvrstu igru jer bi u nastavak ušli s manjkom igrača.

De Jong je u 28. minuti nakon brutalnog starta na Alonsu zaslužio izravni crveni karton, a dobio je žuti, dok je Van Bommel na odmor otišao s opomenom, a mogao je dobiti i drugu. Po grubostima nisu zaostajali ni Van Perise, Kuyt, a ni Sneijder. Iako je 'furija' bila aktivnija, samo jedan njezin pokušaj otišao je u okvir vrata, a Nizozemska je tri puta zagrijala španjolskog vratara.

I u drugom dijelu Španjolska je krenula hrabrije, a odmah je Capdevilla s nekoliko metara od vrata Stekelenburga promašio loptu. Nizozemci nisu promijenili svoj stil igre. Strpljivo su čekali, povremeno tukli, a zatim su prodali kontru. U 61. minuti Sneijder je asistirao za Robbena, ali je Casillas u situaciji jedan na jedan obranio nogom. Ubrzo je uzvratila Španjolska, Navas je probio desnu stranu, ubacio, lopta je sretno došla do Davida Ville koji je u petercu naciljao samo suparničkog braniča i lopta se odbila u korner. U 77. 'meč' loptu je imao i Sergio Ramos koji je sam neometan sa šest-sedam metara glavom pucao preko gola. Nizozemski odgovor bio je preko Robbena koji je pretrčao Puyola, Casillas je bio brži, a ofenzivac 'oranja' je tražio prekršaj za kazneni udarac. Do kraja regularnog dijela nije više bilo pravih izglednih situacija i krenulo se u produžetke.

U 95. minuti pred Stelkelenburga je izašao Fabregas, ali nizozemski vratar je skinuo zicer. Nešto kasnije Casillas je krivo procijenio loptu, no Mathijsen je glavom promašio prazna vrata. Bila je to dobra utakmica kojoj su samo nedostajali golovi. Drugi produžetak je donio drugi žuti karton za Heitingu nakon što je srušio Iniestu kad je krenuo prema golu.

Izgledalo je da će svejedno o prvaku odlučivati jedanaesterci, ali tako nisu mislili Španjolci. U 116. minuti lopta je stigla do Inieste koji je s lijeve strane iskosa s desetak metara pogodio neobranjivo za ludilo u Španjolskoj.

'Furija' je postala osma reprezentacija koja se okitila svjetskim naslovom. Prije nje to je uspjelo Brazilu, i to rekordnih pet puta, Italija je četiri puta bila najbolja, Njemačka tri, Argentina i Urugvaj po dva puta te Francuska i Engleska po jednom.

Španjolska – Nizozemska 1:0

Johannesburg, stadion Soccer City, gledatelja 85.000, sudac Howard Webb (Engleska)

Strijelci: 1:0 - Iniesta (116)

ŠPANJOLSKA: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (od 87. Fabregas) - Iniesta, Xavi, Pedro (od 60. Jesus Navas) - Villa (od 106. Torres)
NIZOZEMSKA: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (od 105. Braafheid) - van Bommel, De Jong (od 99. Van der Vaart) - Robben, Sneijder, Kuyt (od 71. Elia) - Van Persie

Gol odluke