TRAŽENA ROBA

10 najpoželjnijih igrača nakon Svjetskog prvenstva

10.07.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Svjetsko nogometno prvenstvo tradicionalno je najveća pozornica igračkog talenta, idealna prilika za sve nogometne skaute da pogledaju koji su igrači potencijalna pojačanja za njihove klubove. Dobrim nastupima igrači si značajno podižu cijenu, kao što loši nastupi mogu baciti dotadašnje zvijezde u drugi plan

Zbog toga neki igrači pošto-poto žele riješiti svoj status prije prvenstva (poput Ville ili Vitteka), neki su prisiljeni to raditi tijekom prvenstva (poput Di Marie, Y. Tourea ili D. Silve), ali većina ipak čeka završetak kako bi naplatila svoje dobre igre.

Nastavak teksta donosi popis igrača koji su tijekom prvenstva pružali odlične igre, a uz to nemaju nepopustljive klubove, čvrste ugovore ili vrtoglave odštetne klauzule. Samim time oni su 10 potencijalno najtraženijih igrača na nogometnom tržištu…

10. V. Enyeama, 27, Nigerija, Hapoel Tel-Aviv, golman, ugovor do 2011.
Svojim je obranama na Svjetskom prvenstvu potpuno izludio Španjolce, no i u ostalim je utakmicama imao niz dobrih intervencija. Pošto igra u malom klubu i na godinu mu ističe ugovor, omjer cijene i kvalitete je uvelike na strani kvalitete kod ovog gorostasnog Nigerijca.

9. J. Mascherano, 26, Argentina, Liverpool, zadnji vezni, ugovor do 2012.
Iako nije uspio iznijeti cijelo breme argentinskog obrambenog zida na svojim leđima, Mascherano je pokazao klasu, zbog čega je možda i najbolji svjetski zadnji vezni. Njegov klub, Liverpool, osim popriličnih financijskih problema, nije uspio izboriti sudjelovanje u ovogodišnjoj Ligi prvaka, pa bi mogao biti prisiljen pustiti omalenog Argentinca.

8. P. Mertesacker, 25, Njemačka, Werder, stoper, ugovor do 2012.
Ovaj solidni stoper doživio je punu afirmaciju na ovom Svjetskom prvenstvu. Oduvijek se znalo da je jak u zračnim duelima, ali također je pokazao visok stupanj obrambene zrelosti i pozicijske igre. Ugovor mu traje još dvije godine i ukoliko ga uskoro ne produži, mogao bi u neki veći klub (prije svega na Otoku) već ovog ljeta.

7. M. Stekelenburg, 27, Nizozemska, Ajax, golman, ugovor do 2012.
Stigavši u prave golmanske godine, pokazao je kako može biti dostojan nasljednik Van der Saara. Na prvenstvu je bio kamen temeljac čvrste nizozemske obrane te se može očekivati interes od svakog jačeg kluba s upitnim ili neriješenim vratarskim pitanjem.

6. M. Klose, 32, Njemačka, Bayern, napadač, ugovor do 2011.
Ponovo je pokazao da voli igrati i zabijati na najvećoj nogometnoj sceni. Time je vratio pozornost na sebe nakon mizerne klupske sezone. Budućo da Bayern posjeduje zavidni ofenzivni arsenal (Olić, Müller, Gomez, Robben…), teško da će mu moći garantirati početni sastav, a to bi moglo značiti Kloseov odlazak.

5. L. Suarez, 23, Urugvaj, Ajax, napadač, ugovor do 2013.
Nakon nevjerojatne klupske sezone, Suarez je nastavio istim tempom i na Svjetskom prvenstvu, time odagnavši bojazan da zabija samo protiv malih ekipa. Interes najvećih klubova je ogroman, a iako ima još podosta do isteka njegova ugovora, teško da će se Ajax moći oduprijeti snazi ponuda koje bi mogle stići.

4. K. Asamoah, 21, Gana, Udinese, centralni vezni, ugovor do 2014.
Kako je ovaj mladac igrao na poziciji centralnog veznog igrača reprezentacije Gane, gotovo da se i nije osjetio nedostatak Essiena. Budući da Udinese spada tek među solidne europske ekipe (i po rezultatima i po proračunu), već bi ovoga ljeta mogla stići ponuda koju takav klub neće odbiti.

3. D. Forlan, 31, Urugvaj, A. Madrid, napadač, ugovor do 2013.
Iako je već u poznim igračkim godinama, nakon izvedbi koje je pružio tijekom Svjetskog prvenstva vidi se da ima u nogama još nekoliko kvalitenih sezona. Upravo zbog toga je na vrhu liste želja mnogih premierligaških klubova, a unatoč najavi da ostaje u Atleticu, izdašne novčane ponude lako mijenjaju stavove.

2. K. Honda, 24, Japan, CSKA Moskva, ofenzivni vezni, ugovor do 2014.
Japanska ekipa je odigrala nekoliko izvrsnih utakmica tijekom ovog prvenstva, a uvjerljivo najveći znalac u toj ekipi je upravo Honda. Zbog strašnih slobodnjaka, driblinga i besprijekorne tehnike baratanja loptom zapeo je za oko najvećim klubovima, koji uz kvalitetnog igrača dobivaju i dobar marketinški produkt.

1. M. Özil, 21, Njemačka, Werder, ofenzivni vezni, ugovor do 2011.
Čelnici Werdera sada sigurno žale što nisu ranije s Özilom dogovorili produžetak ugovora. Ovako, pod svaku će cijenu htjeti spriječiti da im na iduće ljeto ode bez odštete. Gotovo da i ne postoji europski klupski gigant koji ga ne bi želio u svojim redovima, a takvima odštetni zahtjev od otprilike 20 milijuna eura nije veliki problem.