BOLJI OD URUGVAJA 3:2

Nizozemci nakon 32 godine u finalu SP-a

06.07.2010 u 22:20

Bionic
Reading

Nizozemska je nastavila pobjedničku seriju na ovom SP-u te šestom uzastopnom pobjedom stigla do finala. Nizozemci su sa 3:2 pobijedili Urugvajce i u nedjeljnom finalu čekaju boljeg iz ogleda Španjolske i Njemačke

Još od davne 1978. Nizozemska je čekala ulazak u finale SP-a. Tada ju je u njemu svladala Argentina, a bilo joj je to drugo uzastopno 'promašeno' finale, jer je 1974. izgubila od Njemačke. Sada je dočekala priliku da napokon podigne najvredniji nogometni trofej, a to će biti još slađe ako pobijedi Nijemce u finalu. Naravno, Njemačka treba još odraditi svoj polufinale protiv Španjolske.
Dvoboj u Cape Townu počeo je prema očekivanjima, uz terensku inicijativu 'oranja'. Momčad Van Marwijka bila je kombinatornija i igrala onako kako zna, s mnogo dodavanja po sredini terena, no bez izglednijih prigoda. Urugvaj, pak, kojem su nedostajali kažnjeni Suarez i Fucile, nije digao 'bijelu zastavu' već je pritiskao, to jest pokušavao pritiskati, Nizozemce još na njihovoj polovini igrališta. Ipak, kako je vrijeme odmicalo, nizozemska je dominacija postajala sve uočljivija.

Posebno nakon 18. minute, kada je kapetan Van Bronckhorst dobio loptu na nekih 30-ak metara od gola i preciznim udarcem 'skinuo paučinu' s Muslerina gola.



Bio je to svakako šok za Urugvajce, koji su tek u 30. minuti opasnije zaprijetili Stekelnburgu. Doduše, pokazali su Urugvajci da imaju 'volje za životom' u 27. minuti kada je Caseres nogom zahvatio glavu De Zeeuwa, pa je prisilni prekid dobrodošao južnoameričkoj momčadi da se pribere. I tako je i bilo. U posljednjih 15-ak minuta prvog dijela, Urugvaj je napokon zaigrao konkretnije stvorivši dvije prigode za svog najopasnijeg, uz Suareza, napadača Diega Forlana. No kad već nije mogao zabiti iz izrađenih akcija, uspio je to u jednom solo-prodoru, iznenadivši Stekelenburga i pogodivši za 1:1. I baš kako je pogodak nizozemskog kapetan uzdrmao Urugvajce, tako je i ovaj uzdrmao Nizozemce. Forlan je već u sljedećoj minuti još jednom zaprijetio Stekelnburgu, ali rezultat se do odmora ipak nije mijenjao.


U drugom poluvremenu opet su bolje krenuli Nizozemci, ali prvu veću prigodu imali su Urugvajci. Dobar asistent Pereiri bio je Boulahrouz, no njegovu je grešku ispravio Van Bronckhorst izbivši loptu u korner. U tom periodu utakmica nije oduševljavala ni lijepim akcijama ni konkretnijim prigodama, iako je Nizozemska bila apsolutno dominantnija. I pitanje je kako bi utakmica završila da u samo tri minute, od 70. do 73. Nizozemci nisu postigli dva gola. Prvo je Sneijder uspio progurati loptu sa nekih 18 metara, uz pomoć vratnice, do mreže. A potom je Kuyt ubacio, a Robben glavom, također od vratnice, pogodio za velikih 3:1.

Naravno, taj je rezultat uspavao Nizozemce i njihova izbornika. Urugvajci su, naravno, vidjevši da im izmiče treće finale, jurnuli prema Stekelenburgu i uspjeli su preko Pereire u prvoj minuti sudačke nadoknade zabiti za 3:2. Bio im je to dodatni poticaj za posljednji juriš, ali koliko god da su se trudili, više nisu uspjeli napraviti ništa, osim osigurati utakmicu za treće mjesto. Bit će im to treća takva utakmica, a prva dva pokušaja završila su porazima - 1954. od Austrije, a 1970. od Zapadne Njemačke.




URUGVAJ - NIZOZEMSKA 2:3 (1:1)

CAPE TOWN - Stadion Green Point, sudac Ravshan Irmatov (Uzbekistan)
Strijelci: 0:1 Van Bronckhorst (18'), 1:1 Forlan (41'); 1:2 Sneijder (70'), 1:3 Robben (73'); 2:3 Pereira (90'+2)

URUGVAJ: Muslera - Maxi Pereira, Victorino, Godin, Caceres - Diego Perez, Gargano, Arevalo Rios, A. Pereira (Abreu 78) - Forlan (S. Fernandez 84), Cavani.

NIZOZEMSKA: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Zeeuw (Van der Vaart 46) - Robben (Elia 90), Sneijder, Kuyt - Van Persie.