ŽRTVE SP-A

Nogomet uvijek uzima 'danak u krvi'

07.07.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Prije početka Svjetskog prvenstva mnogi su Južnoafričku Republiku opisivali kao zemlju kriminala u kojoj se ubojstva svakodnevno događaju. Strahovalo se za živote i nogometaša i navijača, ali na kraju se ispostavilo da nije bilo razloga za brigu. Ipak, dogodilo se nekoliko tragedija vezano uz najveći sportski događaj u 2010, ali na njih organizator nije mogao utjecati

Iako je postojala opasnost da iz JAR-a umjesto priča namijenjenih sportskim rubrikama dolaze one koje su za crnu kroniku, takve se zloslutne prognoze srećom nisu obistinile. Južnoafrički kriminalci su poštedjeli nogometne turiste, a nije bilo ni terorističkih napada. Tu i tamo se dogodila koja krađa, ali s obzirom na najave, to je stvarno zanemarivo.

No, SP ipak nije prošlo bez ljudskih žrtava, ali to nije krivica ljudi u JAR-u. Tako se nizozemski navijač Henk Wijts (60) utopio u jezeru Malavi, smještenom na tromeđi Malavija, Mozambika i Tanzanije, iako su ga mnogi prije kupanja upozorili da su struje prejake. Voda je bila kobna i za jednog južnokorejskog studenta (20) koji je skokom u rijeku Han, koja protječe kroz Seul, slavio prolaz svoje zemlje u osminu finala.

U JAR-u su pljačkaši ubili policajca u blizini meksičkog kampa, ali meta njihovog napada nije bilo ništa vezano uz SP, a nesretni čuvar reda našao im se na putu.

Zbog SP-a život je izgubilo nekoliko Somalijaca, desetak ih je ranjeno, a još nekoliko desetaka ih je završilo u pritvoru jer su usprkos upozorenjima radikalne islamističke skupine gledali 'vražju igru'.

Strašna se tragedija dogodila u teksaškom gradu McAllenu tijekom prijenosa nogometne utakmice SAD - Gana. Muškarac Hector Castro (27) nasmrt je pretukao svoju dvogodišnju pokćerku koja ga je ometala dok je gledao televiziju.

Jedan mladi haićanski nogometni fanatik (18) nije mogao preboljeti poraz Brazila od Nizozemske, pa je počinio samoubojstvo tako što je skočio pred automobil u gradu Neretteu.

Nekoliko dana kasnije ustrijeljen je mladi navijač JAR-a Asanda Cele (14). Puhao je u vuvuzelu čiji zvuk ne podnosi susjed koji se tek nedavno doselio.

Zadnje što je potreslo svijet bio je događaj u Hannoveru. Nijemac Holger B. (42) ubio je u kafiću dvojicu Talijana zbog svađe oko Svjetskog prvenstva, odnosno oko toga koliko Italija ima naslova. Žrtve su bili Francesco L. (47) i Giuseppe S. (49).

Nadajmo se da crna lista vezana uz tragedije koje su uzrokovane SP-om tu i završava.