POBJEDA NAD NJEMAČKOM

Hrvati izazvali jedan od najvećih šokova SP-a

02.07.2010 u 08:58

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici ušlo je u svoju završnu fazu. Već su krenule utakmice nakon kojih nema povratka i koje znaju kreirati velika iznenađenja. Povijest bilježi nekoliko iznenađujućih rezultata u završnoj fazi, a među njima je i pobjeda Hrvatske 1998. nad Njemačkom u četvrtfinalu

Kad završe natjecanja po skupinama, onda zapravo počne i najveća ludnica na svjetskom prvenstvu. Reprezentacije ulaze u nokaut fazu nakon koje nema popravka. Računica je jednostavna, tko izgubi, odlazi doma.

Naravno, kao i u svakom drugom sportu, i u nogometu ne pobjeđuju uvijek favoriti, pa se tako kroz povijest svjetskih prvenstava dogodilo nekoliko iznenađujućih rezultata u nokaut fazi. Poznati internetski portal Goal.com napravi je listu od sedam najvećih iznenađenje svjetskih prvenstava, a među njima se našla i pobjeda Ćirine Hrvatske 1998. nad Njemačkom.

'Hrvatska je u Francuskoj 1998. debitirala na svjetskom prvenstvu i odmah šokirala Nijemce izbacivši ih iz četvrtfinala pobjedom od 3:1. Bila je to tvrda utakmica u kojoj je Christian Wörns dobio crveni karton zbog prekršaja na Šukeru, a Oliver Bierhoff je samo zahvaljujući ostao u igri nakon što je laktom pogodio Soldu. Njemački izbornik Berti Vogts nije našao način kako se postaviti na igru hrvatske reprezentacije, niti je pogodio taktiku niti zamjene koje bi se mogle othrvati Hrvatskoj', stoji u objašnjenju.

Među ostalim iznenađenjima svjetskih prvenstava je pobjeda Urugvaja protiv Brazila 1950. godine, zatim slavlje Njemačke 1954. nad tada jakom Mađarskom predvođenom Ferencom Puškašom. Iznenađenje se dogodilo i 1962. kada je Čile sa 2:1 pobijedio tadašnji SSSR. Za novi rezultatski šok čekalo se 20 godina, kada je 1982. Italija pobijedila Brazil te su tada 'azzurri' osvojili naslov prvaka.

Osim od Hrvatske, Njemačke je doživjela šok na svjetskom prvenstvu 1994. kada ih je u četvrtfinalu pobijedila Bugarska, da bi se posljednje veliko iznenađenje dogodilo 2002. kada je Južna Koreja izbacila Španjolsku.