KORAK OD SAVRŠENSTVA

SP: Južnoamerikanci bolji nego ikada

29.06.2010 u 20:07

Bionic
Reading

Europa je navikla na primat u svjetskom nogometu. Brazil i Argentina te nekada davno Urugvaj uspješno su nagrizali tu hegemoniju, ali u globalu je Stari kontinent kontinuirano držao nogometni tron. Sada je na dobrom putu da ga izgubi

Nikada u povijesti SP-a u četvrtfinalu nije bilo više od tri, a toliko ih je bilo samo 1970. u Meksiku, južnoameričke reprezentacije. Do danas, kada je Paragvaj kompletirao 'latinski poker' među posljednjih osam. Dapače, sastavi s tog kontinenta još nisu napravili krivi korak, s turnira je od pet predstavnika u međusobnom dvoboju ispao samo Čile, što ga je izbacio Brazil.

U četvrtfinalu neće biti međusobnih okršaja latinoameričkih sastava i teoretski je moguće da svi naprave i korak dalje. Bio bi to neviđen udarac nabujaloj europskoj nogometnoj taštini, ali čak i ako preostali europski trojac (u suradnji s Ganom) i zaustavi dominaciju Južnoamerikanaca, alarm u europskim centrima moći već zvoni.

Prije četiri godine u Njemačkoj smo gledali dva europska polufinala i teško je itko mogao pretpostaviti da će se u tako kratko razdoblju situacija tako radikalno promijeniti.