TRAŽE SE PROMJENE

Suci dokazali: Krajnje je vrijeme za kamere!

28.06.2010 u 10:57

Bionic
Reading

Kada ćemo povlačiti crtu kada završi ovo Svjetsko prvenstvo osim priče o dobitnicima i gubitnicima jedna od tema bit će i suci. Prvenstvo u Južnoafričkoj Republici razgolitilo je sve probleme koji potresaju nogomet

Kardinalne pogreške sudaca Larrionde i Rosettija na utakmicama osmine finale Svjetskog prvenstva aktualizirale su staru priču pod radnim nazivom treba li u nogomet uvesti kamere koje bi pomogle djeliteljima pravde. Sada je sasvim jasno. Krajnje je vrijeme da i nogometni šefovi napokon uvedu tehnološku pomoć.

Sucima je pod hitno potrebna pomoć tehnologije. Iako prvi čovjek Fife Sepp Blatter uporno odbija uvođenje kamera, tvrdeći da je draž nogometa i u ljudskoj (čitaj: sučevoj) nesavršenosti, neke greške koje smo vidjeli u JAR-u spadaju u red neoprostivih.

Nepriznat Lampardov pogodak


Suci su zbog nepostojećeg prekršaja poništili pogodak Amerikanca Edua protiv Slovenije iako je pogodak bio sasvim regularan. Zatim je u utakmici između Brazila i Obale Bjelokosti napadač 'carioca' Luis Fabiano rukom spustio loptu i podigao vodstvo na 2:0. Iako bi Brazilci i bez te 'pomoći' svladali 'slonove', ostaje gorak okus da je sudac previdio igranje rukom brazilskog napadača.

No problemi sudaca tu ne staju. Na utakmici između Alžira i SAD-a sudac je pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton kapetanu Alžira Antheru Yahiji zato što je ovaj mirio svoje suigrače koji su bili nezadovoljni nekim odlukama glavnog djelitelja pravde.

I dok su sve te greške još, recimo, probavljive, ono što su napravila dva suca, koji po Fifinim kriterijima spadaju među ponajbolje, jest 'krađa'. Njemačka je Englesku poslala kući zaustavivši je u osmini finala. Možda bi Elf ionako pobijedio, no ostaje nezadovoljstvo zbog činjenice da je Urugvajac Jorge Larrionda kardinalno pogriješio kada nije priznao regularni pogodak Lamparda čija je lopta ušla više od pola metra u gol. Da je Larrionda priznao gol, bilo bi 2:2 u tom trenutku i pitanje je kako bi se na kraju razvila igra.

Istu večer, samo malo kasnije, svjedočili smo novoj kardinalnoj pogreški suca. Ovog puta sudio je Talijan Roberto Rosetti koji je priznao prvi gol Argentine protiv Meksika iako je strijelac Tevez u trenutku kada je primio loptu bio u debelom zaleđu.

I što na kraju reći? Tenis je odavno uveo kamere, ali i mogućnost igrača da ospore neke odluke sudaca. Hokej godinama koristi kamere i usporene snimke za odluke o spornim situacijama. Zato je krajnje vrijeme da i nogomet uključi tehnologiju. Greške se još i mogu tolerirati u prvenstvima kada imate mogućnost da se isprave kroz neka naredna kola (tu ne mislimo na vraćanje usluga, već čisto pobjedama), no na svjetskim prvenstvima one se nikako ne smiju tolerirati.

Tevez u zaleđu, gol priznat


Što kaže Fifa? 'Ne želimo komentirati suđenje na Svjetskom prvenstvu', kratko je obrazloženje. Drukčije i nismo očekivali. Njihova politika 'ne bismo se htjeli miješati' odavno je prokušana i dokazana.

Voljeli neke reprezentacije ili ne, činjenica jest da se prvenstvo događa svake četiri godine i da morate imati pošteno suđenje, jer ispravaka nema, a ulog je ogroman.