HONDURAS NEMOĆAN

Dva gola Ville za prvi trijumf 'furije'

21.06.2010 u 22:20

Bionic
Reading

U drugoj utakmici drugog kola skupine H na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici Španjolska je sa 2:0 svladala Honduras i tako zadržala izglede za plasman u osminu finala

U najavi utakmice Španjolska je u svim stranim medijima predstavljena kao apsolutni favorit, no u svlačionici Vicentea Del Bosquea su bili vrlo oprezni. Već su se poskliznuli u prvom kolu i novi kiks bi najvjerojatnije značio oproštaj od Svjetskog prvenstva u ranoj fazi.

Od samog početka 'furia' je krenula ofenzivno, a Honduras je kao i protiv Čilea postavio zid ispred svojeg vratara Valladaresa. Reprezentacija koja je stigla iz kvalifikacijske zone CONCACAF uopće nije pokazivala napadačke ambicije i bilo joj je najvažnije zaustaviti nalete suparnika.

Njihova defanzivna taktika pukla je u 17. minuti zahvaljujući čaroliji Davida Ville, čovjeka koji je prije toga sa 25 metara pogodio gredu. On je nadmudrio tri suparnička igrača i zatim s lijeve strane iskosa u padu poslao loptu u suprotni gornji kut. Taj pogodak svejedno nije pokrenuo Honduras prema naprijed, pa se europski prvak i dalje borio protiv bunkera. On do poluvremena nije više razbijen, a glavni krivac za to bio je Fernando Torres, koji je u 45 minuta promašio nekoliko izglednih situacija.

U nastavku se Honduras malo ohrabrio, zaigrao otvorenije, a Španjolska je to odmah naplatila. Bila je to brza kontra, lopta je na 17 metara od gola stigla do Ville, a njegov udarac je uz pomoć braniča Chaveza drugi put pronašao put do mreže (51. minuta). Pitanje pobjednika bilo je riješeno i navijači 'furije' su već tada mogli upisati tri boda.

Novi napadač Barcelone mogao je postići 49. hat-trick u povijesti svjetskih prvenstava, ali je njegov pokušaj iz jedanaesterca, koji je izborio Navas u 61. minuti, završio pored lijeve vratnice.

Do kraja dvoboja prijetili su još Fabregas, Ramos, pa opet Villa, ali ostalo je 2:0. S druge strane, Honduras nije stvorio nijednu opasnu situaciju za Casillasa.

Španjolsku u petak očekuje puno teži ispit protiv vodećeg Čilea, a pobjeda je imperativ. Hondurasu se za osminu finala mora poklopiti puno toga, pa njihov plasman u nokaut fazu, s obzirom na prikazanu kvalitetu, izgleda kao nemoguća misija.

ŠPANJOLSKA - HONDURAS 2:0

JOHANNESBURG, Stadion Ellis Park - 54.000 gledatelja; Sudac: Yuichi Nishimura (Japan)

Strijelac: 1:0 Villa (17), 2:0 Villa (51)

ŠPANJOLSKA: Casillas - Ramos (od 77. Arbeloa), Pique, Puyol, Capdevila - Jesus Navas, Xabi Alonso, Xavi (od 66. Fabregas), Busquets - Torres (od 70. Matta), Villa

HONDURAS: Valladares - Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre - Turcios (od 65. Nunez), Wilson Palacios, Guevara, Espinoza (od 46. Welcome) - Martinez - David Suazo (od 85. J. N. Palacios)

Prvi gol Davida Ville