REKORD ŠVICARACA

Čile na putu prema osmini finala

21.06.2010 u 17:50

Bionic
Reading

Nogometaši Čilea stigli su do pobjede nad Švicarskom 1:0, koja bi im, ovisno o rezultatu dvoboja Španjolske i Hondurasa, možda već večeras mogla osigurati osminu finala. Švicarska je od 31. minute igrala s desetoricom igrača, a uspjeli su i 559 minuta sačuvati mrežu bez gola na SP-ima, što je novi rekord

U drugom kolu skupine H igrale su dvije neporažene momčadi iz prvog kola, Čile i Švicarska, pa se u Port Elizabethu očekivao atraktivniji nogomet, koji je i jednima i drugima mogao osigurati pobjedu. Međutim, Švicarci su se, kao i u dvoboju sa Španjolcima, orijentirali na obranu, a u napadu - što bude.

Doduše, nisu ni Čilenaci atraktivni kao Brazilci, pa su se i njihove prilike mogle izbrojati na prste jedne ruke. Ipak, u samo jednoj minuti, desetoj, mogli su dva puta zatresti mrežu. No Benaglio je oba puta izvrsno reagirao i zaustavio udarce Vidala i Carmone. Uz igrače, u tim je trenucima 'briljirao' i sudac iz Saudijske Arabije koji je dijelio žute kartone bez pardona. Nakon jedne akcije u kojoj se Behrami poslužio laktom, švicarskog je igrača nagradio crvenim kartonom, možda malo prestrogo, te su Švicarci igrali s igračem manje.

Naravno, to se u igri Švicarske nije ni osjetilo previše, jer oni su ionako bili fokusirani na obranu. Tek jednom su u prvom poluvremenu zapucali prema Bravu, a napravio je to Nkufo u 43. minuti.

U drugo poluvrijeme Čile je ušao s dva nova igrača, Valdivijom i Gonzalezom, a to se odmah osjetilo na igri. Već u 48. minuti zabili su i gol, ali je opravdano poništen jer je Fernandez stajao u zaleđu. Južnoamerikancima su pomagali i Švicarci koji su radili dosta grešaka u obrani te se čak triput pred Benagliom ispromašivao Sanchez.

Pozvao je Bielsa u pomoć i Paredesa, a ovaj mu je uzvratio vrlo brzo. Krilni napadač ušao je u jednom trenutku iza obrane Švicaraca i nabacio, a Mark Gonzalez se samo naklonio i pogodio za 1:0. Bio je to ujedno i prekid novog rekorda, kojeg od danas imaju Švicarci, bez primljenog gola na SP-ima. Izdržala je njihova obrana punih 559 minuta, no mala je to utjeha Švicarcima kada su na kraju izgubili.

Istina, mogli su i uvjerljvije stradati, ali Paredes dva puta te Gonzalez mogli su izbušiti švicarsku mrežu. Doduše, i Derdiyok je u sudačkoj nadoknadi mogao pogoditi za izjednačenje, ali njegov je udarac otišao kraj gola.

Bez obzira na ovaj rezultat, obje su momčadi još uvijek u igri za osminu finala. Jasno, Čile je bliži. U trećem kolu Švicarska igra s Hondurasom, a Čile sa Španjolskom.

ČILE - ŠVICARSKA 1:0

PORT ELIZABETH. Stadion Nelsona Mandele 35.000 gledatelja; Sudac Al Ghamdi (Saudijska Arabija);

Strijelac: 1:0 Gonzalez (75);

Žuti kartoni: Suazo (2), Carmona (22), Ponce (25), Fernandez (60), Medel (61), Valdivia (90+2) / Nkufo (18), Barnetta (48), Inler (60)
Crveni karton: Behrami (31)

ČILE: Bravo - Isla, Medel, Ponce, Jara - Vidal (od 46. Gonzalez), Carmona, Fernandez (od 65. Paredes) - Sanchez, Suazo (od 46. Valdivia), Beausejour
ŠVICARSKA: Benaglio - Lichtsteiner, von Bergen, Grichting, Ziegler - Behrami, Inler, Huggel, Gelson (od 77. Bunjaku) - Frei (od 42. Barnetta) - Nkufo (od 68. Derdiyok)