HRABRI KIVIJI

Hajdukova meta otela bod Talijanima

20.06.2010 u 18:22

Bionic
Reading

Talijani su dodatno ugrozili renome branitelja svjetskog naslova i poslije vrlo solidnog Paragvaja nisu svladali ni Novi Zeland. Popularni 'kiviji' su poveli, ali Lippijev sastav spasio se od poraza nakon pogotka s bijele točke za konačnih 1:1

Nije bilo prošlo ni sedam minuta utakmice kada je dugački ubačaj Novog Zelanda 'prevario' zbunjenog Cannavara. Sve je budno pratio napadač Shane Smeltz, za kojega interes u ovom prijelaznom roku pokazuje i splitski Hajduk, koji je rutinski svladao Buffonovu zamjenu Marchetiija i doveo Novozelanđane u vodstvo.

Italija je ubrzo uspostavila dominaciju na terenu, ali njihove izvedbe nisu impresionirale čak ni nejako nogometno društvo iz Oceanije. Dvadeset minuta bezglavo su jurišali po terenu, ali onda je Montolivo sjajnim šutom pogodio vratnicu, da bi minutu kasnije došlo i izjednačenje.

De Rossi je išao prema ubačaju na drugu stativu, no Smith ga je malo potegnuo i Romina zvijezda elegantno se pustila na zemlju. Talijanska škola, sudac je pokazao na kreč. Iaquinta je bio siguran realizator i Talijani su nešto rasterećeniji otišli na odmor.

Nakon 15 minuta nastavka Lippi je iskoristio sve izmjene i s tri napadača krenuo po puni plijen. Napali su naši prekomorski susjedi iz svih oružja, ali vratar Paston i njegova zgusnuta obrana amortizirali su sve njihove pokušaje i izborili svoj drugi remi na prvenstvu. Samo su jednom pucali u okvir gola, ali i to je bilo dovoljno za Italiju koja bez ozlijeđenog Pirla nema prave ideje.

Imali su 23 šuta po golu, 15 kornera, nasuprot nula protivničkih, više su držali loptu u nogama (57%) i više trčali, ali što to vrijedi kada su Novozelanđani svom narodu priskrbili novo veliko slavlje. U zadnjem kolu protv Slovaka možda (u slučaju pobjede Paragvaja nad Novim Zelandom) im za prolaz bude dovoljan i treći remi, ali osminu finala im osigurava samo prva pobjeda na turniru.