DOMAĆIN PRED IZLAZOM

Forlan i Urugvajci utišali vuvuzele

16.06.2010 u 22:21

Bionic
Reading

Drugi krug natjecanja po skupinama nogometnog SP-a otvorili su domaćini i Urugvajci. Iako je u Južnoj Africi optimizam opasno nabujao, prvi svjetski prvaci su ih dvama golovima svog najboljeg strijelca svladali sa 3:0 i poslali u vrlo neugodnu situaciju

Nakon prvog kruga u skupini A, sva četiri sastava imala su po jedan gol i ne treba posebno naglašavati koliki je pritisak bio na igračima Urigvaja i, posebno, Južnoafričke Republike. Domaćini su odgovorili na početni pritisak Latinoamerikanaca, ali u 24. minuti bljesnuo je lanjski nositelj europske zlatne kopačke Diego Forlan koji je munjevitim udarcem doveo Urugvajce u vodstvo.

Urugvaj je tradicionalno čvrsta momčad i bez većih teškoća održavali su rezultatsku prednost ne dopustivši JAR-u da se razmaše i vrati u igru. Minimalno vodstvo držali su do 75. minute kada je Ajaxov napadač Suarez pobjegao domaćoj obrani i krenuo sam na vratara Khune. Ovaj ga je srušio i zaradio isključenje, a Forlan je s bijele točke riješio pitanje pobjednika. Pogodio je novu 'bombu' blizu rašlji. Neobranjivo. Potpuno demoralizirani JAR 'dotukao' je u sudačkoj nadoknadi Pereira koji je glavom neometan postavio konačnih 3:0.

Tu je neizvjesnosti nestalo i domaćinima ostaje ne suviše realna nada za prolazak u drugi krug. Izglede bi im uvećao eventualni remi (četvrtak 13.30) između Francuske i Meksika, ali za bilo kakve izglede moraju pobijediti Francusku u trećem kolu. Domenechova momčad ne oduševljava, ali za ovakav JAR ipak su 'televizor u boji'.

Ako ispadne, JAR će postati prvi domaćin u povijesti SP-a koji se nije uspio kvalificirati u drugi krug, a Diego Forlan je dvama pogocima preuzeo vodstvo na ljestvici najuspješnijih strijelaca ovoga natjecanja.

Trenutak koji je prelomio dvoboj