ČUDO NAD ČUDIMA

Švicarci 'skinuli' Španjolce, europske prvake

16.06.2010 u 17:50

Bionic
Reading

U posljednjoj utakmici skupine H, ali i prvoga kola na ovom SP-u, igrale su Španjolska i Švicarska. Europski prvaci u Durbanu su bili favoriti, ali nakon brojnih prilika, Švicarci su u 52. minuti šokirali sve i zabili za 1:0 te praktički već sada osigurali plasman u osminu finala

Mnogo se očekivalo od posljednje utakmice prvoga kola SP-a i gledatelji su vidjeli mnogo. Brojne lijepe akcije, pasove i prilike Španjolaca, ali i gol Švicaraca koji je donio najveće iznenađenje prvog kola.

Prvo poluvrijeme dvoboja Španjolske i Švicarske bilo je slično istom periodu utakmice Brazila i Sjeverne Koreje. Naravno, nepotrebno je govoriti da su Španjolci stajali kao Brazilci, a Švicarci kao Korejci. Španjolci su dominirali, kontrolirali igru i stvarali prilike, dok su se Švicarci branili s deset igrača. Defanziva Hitzfeldove momčadi vidljiva je iz podatka da su prvi i jedini put prema Casillasu uputili udarac u 26. minuti, i to iz slobodnog udarca. Španjolskih prilika bilo je, naravno, puno više. Prvu je inicirao branič Pique, potom je odličnom dubinskom loptom proigran Iniesta, ali ga je prekršajem zaustavio Grichting. Odličnu igru, ali bez pogodaka, Španjolci su potvrdili još jednom tipičnom brzom akcijom preko Inieste za Davida Villu, ali njegov je udarac otišao pokraj gola.

Početak drugog poluvremena bio je identičan prvome, a prema švicarskom golu su pucali Alonso i Silva. No svoje prigode nisu iskoristili i u 52. minuti uslijedio je šok. Benaglio je ubacio loptu u španjolsku polovicu, ona se odbila do Derdiyoka, malo je skakutala pred golom Casilasa, a onda je prvi na njoj, pokraj Piquea, bio Fernandes za 1:0.
Bio je to signal Vicenteu del Bosqeu da uvede napadače, pa su prigodu dobili Navas i Torres. Već u sljedećoj minuti Iniesta je pucao s ruba 16-erca, ali lopta je otišla kraj gola. U 68. minuti Torres je bio u svojoj prvoj prigodi, ali loptu je uputio preko gola. Kontre, na koje se Švicarska orijentirala, skoro su dale rezultata u 69. minuti, ali udarac Nkufa bio je blokiran. Alonso je u 71. minuti uputio jak udarac, no pogodio je samo vratnicu. Potom je i Navas bio u izglednoj prilici, ali Benaglio je čuvao svoja vrata.

Uzbuđenja je bilo sve više, a u 74. minuti Derdiyok je promiješao Puyola, Piquea, svladao i Casillasa, ali je pogodio vratnicu. No tu nisu prestali problemi europskih prvaka. Zbog ozljede iz igre je morao Iniesta, što je svakako velik hendikep. Igra Španjolaca postajala je stihijska, prilike sve rjeđe i Švicarska je nakon 90 minuta, plus pet minuta sudačke nadoknade, slavila najveće iznenađenje kompletnog prvog kola.

ŠPANJOLSKA - ŠVICARSKA 0:1 (0:0)

Durban. Stadion Moses Mabhida. Gledatelja: 62.000 Sudac: Webb (Engleska)

Strijelac: 0:1 Gelson Fernandes (52).

ŠPANJOLSKA: Casillas - Sergio Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Busquets (Torres, 61) - David Silva (Jesus Navas, 62), Xabi Alonso, Xavi, Iniesta (Pedro, 77) - Villa

ŠVICARSKA: Benaglio - Lichtsteiner, Senderos (Von Bergen, 36), Grichting, Ziegler - Barnetta (Eggimann, 90+2), Inler, Huggel, Gelson Fernandes - Derdiyok (H. Yakin, 79) - Nkufo