FIFA NEMOĆNA

Islamisti zabranili SP u Somaliji

16.06.2010 u 13:05

Bionic
Reading

U nekim zemljama opasno je biti nogometni navijač. Recimo, u Somaliji, gdje razne islamističke skupine ubijaju ili zatvaraju svakoga tko baci pogled na TV kada je na njemu nogometna utakmica

Somalijska nogometna reprezentacija je 173. na Fifinoj ljestvici. Sudjelovala je i u afričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, no ispala je već u prvom pretkolu od Džibutija koji je u ovom trenutku 15 mjesta niže na rang-listi.

U prvoj utakmici bilo je 1:0 za Džibuti, a drugi susret nije se odigrao. Fifa nije dozvolila da se u toj zemlji održi uzvratni dvoboj jer je postojala vrlo realna opasnost da islamističke skupine poubijaju sve one koji se nađu na travnjaku ili na tribinama. Tamo je u tijeku građanski rat, a nogomet je 'vražja igra'.

Iz te zemlje za vrijeme ovogodišnjeg SP-a dolaze samo crne vijesti. Već su dva navijača ubijena, a na desetke ih je odvedeno u zatvore gdje ih čekaju strašne kazne i mučenja. Sve samo zato što su gledali nogometne utakmice.

Tamo je opasno biti nogometaš, a po tome pitanju je nemoćna i Fifa koja s punim pravom ne dozvoljava da Somalijci igraju nacionalne utakmice na stadionu u glavnom gradu Mogadishuu.