TVRDI PROFESOR KEMIJE

Fifin trofej svjetskih prvaka nije čisto zlato!

14.06.2010 u 13:04

Bionic
Reading

Iako krovna svjetska nogometna organizacija Fifa tvrdi da se trofej svjetskih nogometnih prvaka, možda i najpoznatiji pokal u svijetu sporta, sastoji od čistog zlata, jedan je britanski profesor kemije izračunao da to jednostavno ne može biti istina

Naime, kako javlja BBC, profesor Martyn Poliakoff sa Sveučilišta u Nottinghamu procjenjuje da bi pokal svjetskih prvaka, pod uvjetom da je u potpunosti izrađen od čistog zlata, težio najmanje 70 kilograma. Poliakoff tvrdi da bi pokal visine 36 centimetara i 70 kilograma težine bio pretežak za podizanje iznad glave.

'Pokal je šupalj, makar djelomično', zaključuje Poliakoff.

Pokal svjetskih nogometnih prvaka izrađen je 1974, a nalazi se u trajnom vlasništvu Fife, dok momčadi pobjednici SP-a dobivaju pozlaćenu repliku.

Profesor Poliakoff bazira svoje prognoze na gustoći zlata koja je među najvišima u odnosu na ostale metale. Pokal takve visine morao bi, prema izračunima prof. Poliakoffa, težiti poput prosječnog odraslog čovjeka.

'Zlato je vrlo teško, a radi se o jednom od najgušćih metala. Prema mojim proračunima, da je pokal zaista izrađen od čistog zlata, težio bi između 70 i 80 kilograma', rekao je Poliakoff u razgovoru za BBC.

Ostaje za vidjeti hoće li Fifa i dalje ostati pri svojoj tvrdnji o 'pokalu od čistog zlata'.