UPLAKANI SRBI

'Crne zvijezde' očerupale srpske 'orlove'

13.06.2010 u 17:43

Bionic
Reading

Od reprezentacije Srbije ipak se očekivalo više, puno više! Antić je momčad protiv Gane postavio prilično defanzivno, njegovi igrači slabo su trčali, a dojam je da su i taktički zaostajali za suparnicima. Na kraju, s 10 igrača nisu se obranili. Gana je pobijedila s minimalnim, ali super vrijednim rezultatom 1:0

Reprezentacija Srbije u svojoj je premijernoj utakmici na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici poražena od Gane sa 0:1, no ne samo da nije oduševila, nego su gotovo svi igrači Radomira Antića podbacili u odnosu na mogućnosti. Pogotovo to vrijedi za obranu prepunu znanih nogometnih lica kojoj su ganski napadači bježali bez problema, no umjesto mreže redovito su pogađali okvir gola.

Iako je uvijek najteža prva utakmica, ponajprije zbog nervoze, adrenalina i potrebe za prilagodbom na turnirski sustav natjecanja, ipak se od Srbije puno više očekivalo. Gana je bila apsolutni gospodar travnjaka, igrači Milovana Rajovca posve su nadtrčali suparnike, a i dojam je da su bili taktički nadmoćniji. Svaki napad Gane 'mirisao' je na priliku i samo dekoncentracija napadača i nesreća (vratnice su gađali poput glinenih golubova!) rezultirala je da mreža Stojanovića ostane prazna.

U pojedinim trenucima obrana Srbije, koju predvodi Nemanja Vidić, djelovala je toliko rastreseno da je bilo pravo čudo što nije kapitulirala barem tri, četiri puta. Vezni red sa Stankovićem nije mogao parirati rastrčanim Gancima, a Žigić i Pantelić posve su razočarali. Tek su udarac Krasića u 79. i Ivanovića u 82. minuti podigli na noge nekoliko stotina srpskih navijača na tribinama stadiona Loftus Versfeld u Pretoriji. No, ubrzo su sjeli i više se nisu ustajali.

U tim trenucima, nakon dva dobra napada Srbije, Gana je povela. Kuzmanović je nekoliko minuta prije kraja susreta samo iz sebi znanog razloga igrao rukom u svom kaznenom prostoru i što je najgore još se čudom čudio zašto je sviran kazneni udarac. Jasno, argentinski sudac Hector Baldassi nije promijenio odluku, a Asamoah Gyan bio je siguran s bijele točke.

Srbi su utakmicu završili sA 10 igrača, jer je 15-ak minuta prije kraja Aleksandar Luković potpuno ispravno zaslužio drugi žuti karton zbog držanja suparnika dok se razvijala kontra Gane. Zanimljivo, i on se čudio kao da nije ni bio u duelu sa suparničkim napadačem.

Srbima su preostale utakmice protiv Njemačke i Australije, no pitanje je kako će momčad podnijeti poraz. Nije se jednom dogodilo da u takvim slučajevima 'eksplodira' svlačionica, a momčad počne primati golove kao na traci. U svakom slučaju, bit će to zanimljivo Prvenstvo za naše istočne susjede…

SRBIJA - GANA 0:1 (0:0)
Stadion Loftus Versfeld; gledatelja: 38.000; Sudac: Baldassi (Argentina)

Strijelac: 0:1 Gyan (84-11m)

Srbija: Stojković - Ivanović, Vidić, Luković, Kolarov - Stanković, Milijaš (Kuzmanović, 62) - Krasić, Jovanović (Subotić, 76) - Žigić (Lazović, 69), Pantelić
Gana: Kingson - Pantsil, Vorsah, Mensah, Sarpei - Boateng (Addy, 90+1), Annan - Tagoe, Asamoah (Appiah, 73), Ayew - Gyan (Owusu Abeyie, 90+3)