SLAB ODZIV HRVATA

U JAR-u tek novinari i rijetki nogometni fanatici

10.06.2010 u 17:06

Bionic
Reading

Iako sutra počinje najveća sportska priredba ove godine u svijetu, Svjetsko nogometno prvenstvo, Hrvatsku je to ludilo ovog puta zaobišlo. Naravno, razlog slabijoj zainteresiranosti jest taj što hrvatske reprezentacije nema na jugu Afrike

Bez obzira na to gdje je hrvatska nogometna reprezentacija igrala, imala je svoje navijače. Bio to i prijateljski turnir u Hong-Kongu, uz reprezentaciju je uvijek bilo stotinjak navijača u hrvatskim dresovima. Stoga ne treba sumnjati da bi, da su se Bilićevi izabranici plasirali na SP, i u JAR-u  sigurno bilo mnoštvo hrvatskih navijača. 'Podebljanih' s nekoliko tisuća hrvatskih imigranata koji žive dolje, sasvim bi sigurno crveno-bijeli dresovi bili vrlo uočljivi.

No, okolnosti su ipak drukčije. Iako svi žalimo što će ova smotra proći bez Hrvatske, postoji barem jedan razlog zbog kojeg ipak ne trebamo biti neutješni. Naime, odlazak na ovako daleki put, osim ako vas nisu zaobišli u akciji Offside ili ako nemate 'rođu' u fondu za privatizaciju, stvorio bi velik trošak i minus koji biste otplaćivali mjesecima, možda čak i godinama. A kako u Vladi ne odustaju od izmjene ZOR-u, pitanje je kako bi se sve to otplaćivalo.

Svjesni takve situacije, čak se ni turističke agencije nisu pretrgle tražiti hotele te nuditi first ili last minute aranžmane po 'najpovoljnijim uvjetima'. U anketi provedenoj među najvećim turističkim agencijama u Hrvatskoj, a to su Atlas Airtours Adriaticanet, Generalturist i Kompas, odgovor je bio gotovo identičan - interesa nije bilo.

Ipak, da ne bi ispalo da Hrvati najednom ne vole nogomet, pobrinulo se desetak dobrostojećih zaljubljenika u nogomet.

'Za one malobrojne koji su željeli gledati SP uživo, ali i posjetiti Južnoafričku Republiku, napravili smo individualne pakete, u trajanju od deset do 15 dana. Aranžman je u prosjeku stajao oko 15 tisuća kuna, naravno ovisno o tome što se još nudilo u njemu', rekla je za tportal direktorica prodaje Generalturista Morana Petranović.

Ni manje turističke agencije, poznate po organizaciji putovanja na sportske priredbe, poput Speranze, Spektar putovanja ili Ban Toursa, nisu imale razloga za izradu aranžmana.

'Inače bismo čak i mogli ponuditi aranžmane za JAR, ali ovog puta nije bilo ni upita. Možda čak i bolje, s obzirom na to da su cijene u vrijeme ovako velikih natjecanja kudikamo više nego inače', rekao je Slaven Rukelj iz Speranze.

Ban Tours je doduše ipak prodao nešto aranžmana.

'Jesmo, ali samo svojim stalnim suradnicima, novinarima HRT-a', odgovorila je predstavnica agencije Ban Tours.