NAJ IGRAČI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Bobby Charlton

11.06.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Bilo je nešto lordovsko u njegovom kretanju po terenu. K tome je rano oćelavio, zadržavši zaliske od jednog do drugog uha, pa je izdaleka izgledao 20-ak godina stariji od ostalih. Kao da mu je i zbog pojavnosti pristajalo kraljičino odlikovanje i kasnija plemićka titula sir - osim činjenice da je na travnjaku bio vođa, sportski gledano jedan od najvećih sinova 'kolijevke nogometa'

Ime: sir Robert Charlton
Reprezentacija: Engleska
Pozicije: veznjak, krilo
Svjetska prvenstva: 1958, 1962, 1966, 1970.
Naslovi: 1

Gotovo 20 godina vjeran Manchester Unitedu, Bobby Charlton ostao je upamćen po žestokoj napadačkoj igri, devastirajućem udarcu iz daljine i nadprosječnim golgeterskim sposobnostima za igrača sredine terena. U 106 nastupa za reprezentaciju zabio je 49 golova – više od ikoga, više od svih napadača koji su dosad prodefilirali kroz 'gordi Albion'.

Engleska se zbog spora s FIFA-om sve do 1950. nije natjecala na svjetskim prvenstvima, pa iako je na Otoku bilo uvriježeno mišljenje da se nigdje u svijetu ne može igrati bolji nogomet nego u postojbini, nije postojao nijedan dokaz da je tome zbilja tako. Charlton je igrao u vremenima Pelea i Garrinche, vremenima nastanka mita o Brazilu. Jedina reprezentacija koja je od 1958. do 1970. dohvatila pokal prvaka, a da se nije zvala Brazil, bila je Engleska 1966. Bio je to prvi i jedini World Cup na njenom terenu.

Počelo je sa 2:0 protiv Meksika i klasičnom Charltonovom golčinom iz kontre, punog trka, u rašlje. Zatim je u polufinalu s dva gola torpedirao Portugal sa zlatnom kopačkom Eusebijem, da bi u epskom finalu protiv Zapadne Njemačke vodio izravan, pobjednički dvoboj s najboljim njemačkim igračem svih vremena, Franzom Beckenbauerom. S 'Kaiserom' je vojevao i 1970. u Meksiku, ali tada je sa 32 godine već gubio dah, pa je zamijenjen, a tek nakon toga Nijemci su uspjeli izjednačiti i doći do jednog od svojih čuvenih preokreta.

Koliko god se trudili, Englezi do današnjih dana nisu uspjeli oformiti generaciju koja bi se mogla samo usuditi uspoređivati s onom koju je predvodio Charlton. Bobby Charlton. Robert 'Bobby' Charlton. Sir Robert 'Bobby' Charlton.

Legenda s Otoka u akciji