NOGOMET U STRAHU

FIFA se osigurala zbog napada terorista

04.06.2010 u 08:24

Bionic
Reading

Što ako se na prvenstvu svijeta u nogometu dogodi teroristički napad, neka prirodna katastrofa ili ako izbije rat u Južnoafričkoj Republici? Svjetska nogometna federacija (FIFA) osigurala se protiv svih mogućih rizika

Uoči početka Svjetskog prvenstva u nogometu FIFA se osigurala za slučaj da se tijekom turnira dogodi neki nepredviđeni (i neželjeni) scenarij i sklopila je odgovarajuću policu osiguranja. Njome je pokrivena eventualna šteta do maksimalno 529 milijuna eura.

'Ako se održavanje Svjetskog prvenstva zbog terorizma, rata, prirodnih katastrofa ili nereda bude moralo pomaknuti na neki drugi termin ili na neko drugo mjesto, mi smo ovom policom pokrili dio troškova s kojima ćemo se u tom slučaju suočiti', potvrdio je Markus Kattner, financijski direktor FIFA-e, u razgovoru za njemački list SportBild.

FIFA je tim korakom reagirala na posljednje izjave nekolicine južnoafričkih političara, koji su upozorili na mogućnost rasplamsavanja rasnih sukoba u zemlji domaćinu velikog događaja. Opasnost od nemira je realna - pogotovo nakon nedavnog ubojstva istaknutog vođe (i rasistički nastrojenog političara) bijele manjine tzv. 'Bura', Eugena Terre'Blanchea.

Da su te izjave ozbiljno shvaćene i u delegacijama zemalja sudionica turnira, potvrđuje primjer Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je osigurao svoje reprezentativce. Sklopljene police osiguranja pokrivaju brojne rizike nastupa na jugu Crnog kontinenta - od osiguranja za slučaj nastupanja sportskog invaliditeta pa sve do smrti. Po navodima DFB-a, troškovi sklapanja osiguranja za članove 'elfa' iznose između 250 i 450 tisuća eura.

Teroristički napadi tijekom velikih sportskih događanja, odnosno sama mogućnost da se nešto takvo može dogoditi na nekom velikom sportskom susretu, nije nikakva novost. Dovoljno se sjetiti samo Ljetne olimpijade u Münchenu 1972. i otmice izraelskih sportaša, koja je završila krvavo.

Olimpijska obitelj je 1972. zavijena u crno


Sudeći po najnovijim izjavama iz Rusije, ne može se očekivati da će se po tom pitanju u dogledno vrijeme bilo što promijeniti.

Naime, šef ruske tajne službe FSB Aleksander Bortnikov u četvrtak, 3. lipnja, upozorio je na realnu opasnost od terorizma za vrijeme Zimske olimpijade u Sočiju 2014. te je podsjetio kolika je moć terorista:

'Prijetnje Al Kaide prije dvije godine dovele su do otkazivanja relija Dakar.'

Bortnikov trenutno sudjeluje na jednoj međunarodnoj konferenciji šefova tajnih službi, pa je iskoristio priliku da svojim kolegama poruči:

'Nekoliko vođa militantnih skupina već je jasno reklo da imaju slične namjere (kao i Al Kaida u slučaju relija Dakar, op. a.) i uoči Olimpijade u Sočiju!'

Reli Dakar na zapadu Afrike je 2008. bio otkazan, a nakon toga su ga organizatori preselili u Argentinu i Čile.

Soči na obali Crnog mora će 2014. biti prvi ruski domaćin Zimske olimpijade. Grad se nalazi u nemirnom Kavkazu, u blizini Republike Abhazije, koja se nedavno odcijepila od Gruzije, zbog čega je ta zemlja nakratko ratovala sa susjednom Rusijom. U ljeto 2008. ruske su trupe ušle na gruzijski teritorij kako bi 'zaštitile' Abhaziju od navodne gruzijske agresije.