SLOVENIJA

Liliputanci koji ruše divove

29.05.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Ako ih svijet i beznadno miješa sa Slovacima, barem su braća Rusi definitivno naučili razliku. Rijetka je senzacija da zemlja od dva milijuna ljudi dvaput u deset godina nastupi na svjetskom prvenstvu u bilo čemu, a kamoli u nogometu

Povijesno gledano, Slovenija je treća najmaloljudnija zemlja koja se plasirala na Mundijal; manje stanovnika imali su svojedobno tek Sjeverna Irska i Trinidad i Tobago.

Način na koji su to učinili garantira im respekt u Južnoafričkoj Republici. Startavši 'iz petog bubnja' dohvatili su drugo mjesto slavenske kvalifikacijske skupine ostavivši iza sebe Čehe i Poljake ('koji su se prema nama odnosili kao prema miševima iz podruma; samo je San Marino bio ispod nas', govorio je kasnije kasnije Matjaž Kek Slobodnoj Dalmaciji).

A onda su se u doigravanju namjerili na hit-momčad, preporođenu nogometnu silu i Majku slavensku, Rusiju. Pobjeda u tom srazu spominjat će se još godinama, jer kad su izvučeni parovi, pričalo se samo o Hiddinku, Arašavinu, Pavljučenku... O da, i o Romanu Abramoviču, koji se malo prije vremena počeo prenavljati najavama kako će do Rta Dobre Nade putovati svojom novom megajahtom; u birtijaškim besjedama pametovalo se da, kad bi Slovenci i imali neke šanse, FIFA ne bi dozvolila ispadanje velikih tržišta europskog istoka (u inat takvoj logici, na kraju je ispalo da umjesto 200-milijunskog tržišta Rusa i Ukrajinaca, u JAR putuje 13-milijunsko Grka i Slovenaca).

Dežela je dokazala da i nakon umirovljenja nacionalnog nogometnog simbola Zlatka Zahoviča ima školu koja iz minimalnog igračkog bazena umije razvijati sustav sposoban konkurirati najvišim zahtjevima modernog nogometa. Za razliku od autsajdera poput Hondurasa, Slovačke ili Alžira, slovenski izbornik Kek (svojedobno pobjednik zagrebačke Kutije šibica) baš i nema igrače čije umijeće odjekuje u nogometnom svijetu. Od standardnijih u ligama Petice može se izdvojiti jedino Koelnove Brečka i Novakoviča (svojedobno zlatna kopačka bugarske i druge njemačke lige) te bivšeg dinamovca Boštjana Cesara u osrednjem francuskom Grenobleu. No Kek tvrdi da su baš zbog teške konkurencije za mjesto u klubovima njegovi igrači naučili biti borbeni.

PROGNOZA: Kopačke naših susjeda spremne su i ulaštene: premijer Borut Pahor održao je obećanje izglancavši ih igračima u svlačionici nakon pobjede protiv Rusije. Kekovi 'kekeci' pokazali su da skupo prodaju svoju kožu. Ali naš favorit za iznenađenje u skupini C je Alžir.