NJEMAČKA

Michael Ballack i Linekerova maksima

27.05.2010 u 09:51

Bionic
Reading

Michael Ballack imao je nepunih 14 godina kada je Gary Lineker izbacio definiciju po kojoj je nogomet jednostavna igra u kojoj 22 igrača 90 minuta naganja loptu, a na kraju se pobjednik zove Njemačka. Nažalost, najveća zvijezda 'elfa' zbog ozljede neće osobno svjedočiti istinitosti te maksime ni u JAR-u

Linekerov aforizam toliko je efektno ilustrirao pobjednički mentalitet ondašnjeg 'elfa' da se do današnjih dana održao u svjetskom nogometnom imaginariju, i valjda nema 'načitanog' sportskog novinara kojem se, kad ga zapadne pisati tekst o reprezentaciji Njemačke, ne pojavi u svijesti kao asocijacija za potencijalnu primjenu – mada je eksploatiran jedno milijun puta, evo i milijun i prvi.

No taj Ballack, zlatni dečec suvremenog njemačkog nogometa, pun trofeja, uzorit i postojan, ide prema 34. godini, a da u dresu Nationalmannschafta uvijek nekako završi drugi, treći... Pa nikako da se na vlastitoj koži uvjeri u efektnost Linekerove maksime! A sa 100-postotnom sigurnošću možemo ustvrditi da se u nju neće uvjeriti ni u JAR-u - ozljeda ga je odvojila od nacionalne momčadi i prikovala uz TV!

Od svjetskog naslova 1990. i europskog 1996, borbeni njemački nogomet nekako je izgubio auru najboljeg, premda je na velikim natjecanjima u pravilu pri vrhu. Nijemci nisu propustili Mundijal od 1950. (propustili su kvalifikacije zbog poslijeratnih procedura), a otad su uvijek prošli najmanje skupinu, uz sveukupno tri naslova, četiri druga i tri treća mjesta! U JAR putuju sa stamenom, iskusnom generacijom predvođenom Schweinsteigerom i ponajboljim lijevim bekom svijeta Philippom Lahmom. Tu je i sad već karakteristični 'dašak Poljske' u napadu koji, usput, daje sve više razloga za zabrinutost stručnom stožeru. Uz veterana Miroslava Klosea, koji u veličanstvenoj eurosezoni Bayerna ima sporednu ulogu, očekuje se da proradi 24-godišnji Lukas Podolski.

Sin poljske rukometašice i poljskog nogometaša bilježi znatno slabiju razvojnu putanju od očekivane. Nakon neuspjele afirmacije u Bayernu, 'Prinz Poldi' se uz odštetu od 10 milijuna eura vratio u matični Köln – na razočaravajući način, jer je daroviti golgeter igrajući za Soldinu momčad ostao na svega dva gola u prošloj sezoni. Kao da ga polako zahvaća 'fenomen Aljoše Asanovića', koji je u reprezentativnim izdanjima redovito bio jedan najboljih na svojoj poziciji u Europi i svijetu, dok se u klupskom nogometu nije uspio probiti do najvećih sastava.

Status u reprezentaciji Podolski si je ugrozio lanjskim incidentom na kvalifikacijskoj utakmici s Walesom, kada je na instrukciju kapetana Ballacka odgovorio u stilu Kowalskog ('Tramvaj zvan čežnja'): žestokim riječima, čak i blažom ćuškom, nakon čega ga je izbornik Joachim Loew po hitnom postupku zamijenio, a kasnije ga je 'oprao' i direktor repke Oliver Bierhoff, jasno davši do znanja da je kapetan gazda na terenu.

Samopouzdanje 'elfa' pred Mundijal vidljivo je i iz reakcije Bierhoffa na skupinu u JAR-u. Mnogi favoriti vjerojatno bi se razbrujali o opasnoj Srbiji i Gani, ali Bierhoff je izrazio zadovoljstvo jer: 'Nismo izvukli Francusku ili Obalu Bjelokosti koji bi bili još teži protivnici. Igramo protiv fizički snažnih momčadi pa ćemo morati dati sve od sebe.'

PROGNOZA: Linekerova izreka ni ovog puta neće pomoći Nijemcima - prekrit će je još jedan sloj povijesne prašine. Aktualnija je ona pametna HNL-ovska - da 'danas svi igraju nogomet'. Četvrtfinale se doima izglednijom opcijom.