NIZOZEMSKA

Nogometni akademici uvijek i svugdje pucaju na prvo mjesto

26.05.2010 u 09:49

Bionic
Reading

Ako su Englezi izumitelji nogometa, Brazilci njegova magija, a Nijemci pobjednici, Nizozemci su akademija. Kroz PSV, Ajax i druge pogone, ova omanja nacija regularno proizvodi kompletne igrače, doktore nogometa čija imena izgovarate s nekim posebnim poštovanjem, kao da imaju diplomu

Simpatizera narančaste momčadi neće faliti širom svijeta ni kad istrče u JAR-u, jer od njih se ponovno očekuje kvalitetan napadački nogomet koji slavi kreaciju umjesto da gura igru prema dekadenciji.

Možete li vjerovati da Nizozemci nikada nisu osvojili Svjetsko prvenstvo i da su tek jednom bili prvaci Europe? Bez obzira na to, i u ovom navratu sami ističu kandidaturu za naslov tvrdeći da ih recentni posrtaji na velikim natjecanjima nisu demoralizirali. S novim izbornikom Van Marwijkom neviđeno su raskrčili kvalifikacijsku grupu s čistih osam pobjeda i 24 boda ispred drugoplasirane Norveške (skupila je samo 10!). Nasljednik Marca van Bastena nije dirao prethodnikov model 4-2-3-1, ali je nastojao izgraditi što bliskiji odnos s igračima, što nije bila karakteristika Van Bastena.

Uz genijalnu Interovu desetku Wesleya Sneijdera, grandiozne partije u finišu sezone pruža svježi strijelac Bayerna Aryen Robben, izdanak nove vrste krilnih napadača koji s loptom zalijepljenom za nogu u jurišu napadaju 16-erac s bokova: vrste koja polako istiskuje klasične centarfore tipa Batistute, Vierija ili Van Nistelrooya, koji primaju loptu u sredini, pa onda driblaju u stranu, od gola.

Možda i najbolji vezni red na svijetu, sa španerima poput Van der Vaarta, Sneijdera ili luckastog skupljača crvenih kartona Van Bommela, osigurač ima u destruktoru protivničkih kombinacija, Nigelu de Jongu. U napadu iz Van Marwijkovog šešira također mogu iskočiti svakojaka čuda: Van Persie, Huntelaar, Babel, Kuyt... Izbornik na slatkim mukama, kaže se. Ako i ne pogodi s udarnom 11-oricom, na manevarskom prostoru mogu mu pozavidjeti i izbornici nekih znatno favoriziranijih ekipa.

PROGNOZA: Pripada im polufinale, i to preko jedne od razvikanijih repki.