KAMERUN

'Lavovi' koji su proslavili afrički ples s korner-zastavicama

24.05.2010 u 16:55

Bionic
Reading

Evo, 20 godina prošlo je otkad su 38-godišnji Roger Milla, Francois Omam-Biyik i ostala družina u zelenim majicama, crvenim hlačicama i žutim čarapama u Italiji ucrtali crnu Afriku na nogometnu kartu svijeta...

Prvo svjetsko četvrtfinale za neku tamošnju repku, prvi put zapaženi afrički plesovi s korner-zastavicama, novi dah nogometne igre, toliko snažan i autentičan da se godinama vjerovalo kako je pitanje dana kada će nogomet iz kolijevke civilizacije sustići Europu i Latinsku Ameriku.

Roger Milla, afrički igrač stoljeća, danas je djedica, a još je bio u nacionalnom dresu kada se '93. u njegovu reprezentaciju probio kamerunski Maldini, 17-godišnji Rigobert Song. Tog markantnog defanzivca već skoro dva desetljeća gledamo po travnjacima širom svijeta, pa ne možemo vjerovati da su mu tek 33 godine! To su, eto, dvije spojene generacije kamerunskih sportskih heroja: od nasmiješenog, uredno podšišanog Mille, koji imidžem djeluje kao naivni afrički profesor iz afričke kolonije na simpoziju u Londonu 80-ih, do mrgodnog Songa koji izgleda kao kombinacija ponosnog, drevnog plemenskog pobunjenika i dilera kalašnjikova iz delte Nigera.

Nova vremena su pred vratima. Rigobert Song je, čini se, ipak ispao iz udarnih obrambenih shema Paula Le Guena. Bivši trener Lyona, Rangersa i PSG-a proveo je solidnu čistku u momčadi i oko nje. Song je nakon deset godina morao predati kapetansku čast Samuelu Eto'u, trećem Barceloninom strijelcu svih vremena (107 golova u 145 nastupa), danas napadaču Intera iz Milana, koji je u 11 kvalifikacijskih ogleda zabio devet puta. Afrički Kup nacija pokazao je da je i drugi velikan kamerunske obrane, Geremi, formom daleko od dana u Realu i Chelseaju, pa se Le Guen možda čak odluči za 22-godišnjeg Songovog bratića Alexa i 20-godišnjeg N'Koulua, još jednog izdanka prestižne akademije Kadji iz Douale (Eto'o, Kameni, Djemba-Djemba...) Mladi lavovi traže prostora.

PROGNOZA: Četverostruki prvaci Afrike, s nekoliko legendi ovog sporta i naraštajem mladih profesionalaca, mogu čak i oteti prvo mjesto Nizozemskoj, izbjeći Italiju i 20 godina kasnije ponoviti četvrtfinale. Eto'o itekako ima potencijala biti Roger Milla ove nadarene generacije.