JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

'Bafana Bafana', orit će se južnoafričkim kafanama

23.05.2010 u 16:10

Bionic
Reading

Žestoko breme pritisaka, očekivanja i upitne stabilnosti cijelog projekta mundijala palo je na ramena domaće reprezentacije, koja nema većeg iskustva u nastupima na svjetskim smotrama

Groznicu uoči početka prvenstva, koja mjestimično dovodi do kritičnih situacija i prijetnji oružanim incidentima, raspiruju čelni ljudi JAR-ovog nogometnog saveza, koji su u borbi klanova za prevlast u krovnoj kući organizatora prvenstva toliko destabilizirali situaciju da je na njihovim sastancima morao intervenirati sam državni vrh.

'Bafana Bafana' (na nguni jezicima znači otprilike dečki) nadimak je repke koja sve do 90-ih, gotovo tri desetljeća, nije smjela sudjelovati u FIFA-inim natjecanjima zbog zločinačke rasističke politike ondašnjeg državnog režima, poznate kao aparthejd.

Ekipu s dosta šarma i dara, koja je na lanjskom Kupu konfederacija namučila Brazil i Španjolsku, u drugom mandatu vodi brazilski stručnjak Carlos Alberto Parreira, svjetski šampion s Romarijom, Bebetom i ekipom '94.

Trenutno najzvučnije ime reprezentacije u svjetskim razmjerima je vižljasti Evertonov kreator Steven Pienaar, mulat potekao iz ozloglašenog predgrađa Johannesburga, koji je u intervjuu tabloidu Daily Mail opisivao kako mu roditelji svojedobno nisu dopuštali da gleda TV na kauču, nego je morao sjediti na podu zbog straha da kroz prozor ne doleti zalutali metak iz uličnih obračuna.

Ne smije se zaboraviti ni bivšu zlatnu kopačku portugalske lige, Portovog topnika iz šampionske Mourinhove generacije, Bennija Mc Carthyja, kao ni moguća iznenađenja iz domaće lige poput Tshabalale, majušnog čupavog krila iz Kaizer Chiefsa (nije rock grupa - pače, po tom je klubu i nazvan bend!).

PROGNOZA: Da su u nekoj drugoj skupini, prognozirali bismo im prolaz, ali pored francuskih superzvijezda te meksičke kombinacije iskustva i golemog talenta željnog potvrde, teško da ih mogu progurati navijači i eventualna sudačka naklonjenost.