ITALIJA

'Lippi' naši branitelji naslova

22.05.2010 u 16:59

Bionic
Reading

Izmislili su rovovski nogomet machiavellijevske taktike i čuvanja rezultata, usavršili igru na 1:0 ili 0:0, i ta je talijanska doktrina (koju obično ili štujete ili je se gnušate) jedno vrijeme smatrana najsvrsishodnijom na svijetu

A onda, kad je ponestalo rezultata i kad se činilo da ih je nogometna evolucija konačno učinila 'demode' (Talijani demode - ej!), oni su u Njemačkoj '06. odbacili staru paradigmu, zaigrali napadački calcio i vratili se Čizmi s četvrtim naslovom - prvim od generacije Paola Rossija.

Ovjenčan slavom, trener-preporoditelj Marcelo Lippi napustio je gungulu, otišao na svoj brod i u stilu Leoneovih spaghetti western junaka 'odjahao' na pučinu, odavši se višegodišnjem krstarenju po svjetskim morima.

Ali taj film dobiva nastavak: novi izbornik Roberto Donadoni nije baš 'sjeo' javnosti i nakon lošeg izdanja Azzura na idućem Euru, Lippi je vraćen po hitnom postupku.

U današnjoj squadri Italije više nema Tottija, Del Piera, Inzaghija, Materazzija, a i stasit Luca Toni dalekoje od statusa napadačke primadone. No na mjestu je i dalje ponajbolji vratar svijeta Gianluigi Buffon, čovjek za glavne uloge u utakmicama koje ulaze u povijest. Fabio Cannavaro, prvi branič u povijesti izabran za Fifinog igrača godine, i u 37. godini dokazuje da je sazdan od posebnog kova. Kao i 'štemer' Gennaro Gattuso, koji i dalje rilja terenom kao rotvajler na drogama.

Lippi je poznat kao taktički fleksibilan trener koji filozofiju igre stvara prema igračima s kojima raspolaže. Sasvim je izvjesno da će se Italija opet predstaviti kao jedna od najkompaktnijih i najlukavijih momčadi globusa, motivirana i sposobna da se provuče naprijed kroz ušicu igle, centimetar slobodnog prostora, u zadnjoj minuti ili sudačkoj nadoknadi.

PROGNOZA: Branitelji naslova u pripremnim utakmicama ne briljiraju, ali formu iskusnih majstora taktike karizmatični će trener tempirati za vrhunac kad bude najbitnije. Očekujemo ih u polufinalu.