I TO POVIJEST PAMTI

Nisu izgubili utakmicu, ali nisu osvojili SP

22.05.2010 u 09:55

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo u nogometu igra se po turnirskom sistemu, no nije rijetkost da reprezentacije koje nisu doživjele ni jedan poraz ne dođu do finala. Također, zanimljivo je istaknuti da su samo reprezentacije s dva kontinenta osvajale naslove prvaka

Nekoliko je zanimljivih podataka vezanih za svjetsko prvenstvo u nogometu a tiče se domaćinstava i osvajača naslova. Tko kaže da je igranje pred svojim gledateljima prednost? Od 19 prvenstava dosad odigranih, samo je šest država domaćina osvojilo naslove pred svojim gledateljima.

Kada već govorimo o osvajačima, samo dva kontinenta imaju pobjednike. Južna Amerika i Europa su jedini kontinenti koji se mogu podičiti da imaju osvajače svjetskih prvenstava (Brazil, Italija, Njemačka, Urugvaj, Argentina, Engleske i Francuska). Pritom valja napomenuti kako europske reprezentacije nikad nisu osvajale naslove izvan Europe.

Općepoznata je činjenica da se svjetsko prvenstvo igra po turnirskom sistemu. Znači, po toj logici vrlo je vjerojatno da će reprezentacija koja nije doživjela ni jedan poraz osvojiti naslov. No, nije uvijek tako. Pet reprezentacija su kroz povijest turnire završile bez poraza, a da nisu ušle u finale – Škotska 1974. (jedna pobjeda i dva remija), Brazil 1978. (četiri pobjede i tri remija), Engleska 1982. (tri pobjede i dva remija), Kamerun 1982. (tri remija) te Belgija 1998. (tri remija).

Engleska na prvenstvu 1982.