GANA

Skrivena Kraljica afričkog nogometa

16.06.2010 u 09:28

Bionic
Reading

U Gani postoji raširena verzija uličnog nogometa sa sićušnim golovima, bez vratara, na manjem terenu nakrcanom španerima. Lokalci uvjeravaju da je upravo ta igra, u kojoj najbolje prolaze suptilni, oštroumni tehničari, zaslužna što je ova srednjeafrička država, uz zlato, dijamante, mangan i druge svjetske potrepštine, poznati rudnik nogometnih dragulja za sredinu terena

Prijašnjih godina u tim su rudnicima pod plavim nebom pronalaženi redom afrički nogometaši godine: Ibrahim Sunday, Abdul Razak, Abedi Pele, ili danas zaboravljeni Nii Lamptey, čudo od djeteta prije Freddya Adua (također Ganca!), koji je početkom 90-ih harao svjetskim smotrama za mlade nogometaše, bacajući u sjenu superstarove budućnosti - Juana Verona, Guardiolu, del Piera i ostale.

Danas kultnu gansku školu vezista u Italiji predstavljaju Stephen Appiah i Sulley Muntari, a uskoro bi se na istoj sceni trebali afirmirati Emmanuel Agyemang Badu i Asamoah Gyan.

Pa ipak, šanse Gane u JAR-u opasno su potkopane ozljedom jednog – vezista. Velikih problema s koljenom ima Michael 'Bizon' Essien, motor londonskog Chelsea, jedan od najsvestranijih veznjaka na svijetu. Čovjek istovremeno spreman na 'životinjske' obrambene zadaće i umjetnička rješenja u napadu nedostajao bi svakoj momčadi.

Gana je četverostruki prvak Afrike, jedna od najjačih nogometnih nacija Crnog kontinenta, ali tek su u Njemačkoj 2006. uspjeli dohvatiti Mundijal. Tamo su izgubili od prvaka Italije, ali i uzeli mjeru Češkoj, pa SAD-u, da bi ih u osmini deklasirao Brazil 3:0.

Žestoka će biti prva utakmica protiv Srbije, jer Ganu je uz sjajne kritike preuzeo bivši igrač i trener Zvezde Milovan Rajevac. BBC-ev kroničar Piers Edwards piše da Rajevac ostvario autoritet u momčadi te nastoji iskorijeniti aljkavost u obrani zbog koje su Ganci ranije primali svakakve golove. Izostanci velikih zvijezda na prvenstvu Afrike omogućili su mu da afirmira 20-godišnjake koji su aktualni prvaci svijeta.

PROGNOZA: 'Na prošlom SP-u protiv Brazila naši su mladići na zagrijavanju buljili u Ronaldinha. Dotad nismo stali rame uz rame velikima. Sada imamo iskustvo i možemo do četvrtfinala' – kazao je bivši izbornik Attuquayefio. Da, samo na putu im stoje Njemačka i nikad jača Srbija. Nakon razigravanja u skupini ostat će u Africi. Ali u Gani.